1

De intensiteit en de duur van de olfactive- ( of beter begrijpbaar ) geurimpressies zijn van het allergrootste belang tijdens het degusteren. Doch, ons probleem is een probleem van woordenschat daar deze onvoldoende precies is om toch voldoende praktisch te blijven.
De aroma's zijn danig talrijk dat een classificatie zich opdringt. De bestaande classificaties ( gebruikt door de neuzen van de parfumindustrie.

Hier volgt een overzicht van een aantal geuren die u kan gebruiken om uw bevindingen qua aroma's te gaan beschrijven en u zal zien : onze taal is rijk genoeg .... en toch, soms ..... .

Bloemen:
- Oranjebloesem.
- Geranium ( of beter ... Pelargonium )
- Roos.
- Violette.

Kruiden:
- Anijs.
- Basilicum.
- Kaneel.
- Kruidnagel.
- Gember.
- Laurier.
- Nootmuskaat.
- Peper.
- Zoethout

Fruit:
- Citrusvruchten : citroen, mandarine,sinaasappel,pompelmoes, .....
- Bessen : cassis, framboos, aardbei, ...
- Steenvruchten : abrikoos, kers, perzik, ...
- Pitvruchten : aalbes, peer, appel, ...
- Exotische vruchten : ananas, banaan, passievrucht, litchi, meloen, ...
- Gedroogde vruchten : vijg, pruim, rozijnen, ...
- Anderen : grenadine, ...

Caramel:
- Caramel : koffie, caramel met boter, chocolade, bessenconfituur,melasse,honing, soja.
- Gebrand : gegrilde amandelen, gebrande koffie, getoast brood, leder, gerookt.

Vruchten met omhulsels:
- Amandel.
- Noten.

Plantaardig:
- Fris : eucalyptus, grassen, munt, pepers, .....
- Groenten : artisjok, asperges, groene boontjes, olijven, ....
- Gedroogd : hooi, stro, tabac, thee, ...

Houtgeuren:
- Phenol, vanille, ceder, den, eik, kurk, ....

Grondgeuren:
- Champignon, cement, stof, humus, ....

Chemisch:
- Koolstofverbindingen : gas, benzine, diesel, kerosine, plastics, ....
- Sulfer : look, verbrande lucifer, rubber, kool, natte wol, mercaptanen, musc, ajuin, vis, ...
- Papier : papierpasta, papier mâché, ...
- Anderen : citroenzuur, iodium, zeep, alcoholen, ...

Microbiologisch:
- Gist, choucroute, zweet, paard, muis, hond, kat, ...

Gerelateerd