1

Welk type wijndrinker ben jij ? – Iedereen heeft zijn eigen stijl.

Soorten wijndrinkers
Welk type wijndrinker ben jij ? – Iedereen heeft zijn eigen stijl.

De luddiete wijndrinker !
Gewoon "Nee" zeggen tegen een wijn omwille van een schroefdop!
Deze technofoob is niet te spreken over vernieuwing en betuigt voortdurend zijn liefde voor de oude manier. De technofoob is gewoon bang voor de gevolgen van vernieuwing zoals schroefdoppen, wijn-in-een-box en kunststof  kurken. Meestal kan je hem vinden in de Italiaanse, Franse of Spaanse wijngaarden, op zoek naar de juiste terroir. Hij houdt van echte wijnboeken met pagina’s vol van oenologische kennis. Nieuwe technieken zijn voor deze mensen veel te jong om te aanvaarden.

De Franse wijndrinker! 
Deze wijn minnaar heeft een voorkeur voor de Franse wijnen. Als u wijn op tafel brengt die niet uit het land van Marianne komt, zal deze wijndrinker in ieder geval al een beetje misnoegd kijken en  komen de vooroordelen boven.
Evangelisatie is essentieel en er zal veel overtuigingskracht nodig zijn om hem nieuwere wijnregio’s te leren kennen en te aanvaarden. Verblind door zijn eigen overtuigingen, zal deze Franse wijnliefhebber vaak het genot missen bij wat de rest van de wijnwereld te bieden heeft.

De cynische wijndrinker.
De cynicus is slim genoeg om gevaarlijk te kunnen zijn. 
De cynicus zal nooit achterover kunnen leunen en genieten van een glas wijn, omdat hij te druk bezig is om zijn kritiek voor te bereiden. Het is gebruikelijk voor de cynicus om voortdurend de wijn die hij drinkt weg te wuiven, en volle lof te geven over de wijnen die hij graag drinkt. De cynicus zal dan ook iedereen proberen te overtuigen van de wijnen of wijnregio’s waaraan hij de voorkeur geeft.  De cynicus is meestal zeer goed geïnformeerd en goed in het uitzoeken van de negatieve punten van de geserveerde wijn, zuurgraad, alcoholniveau en tanninestructuur. De cynicus is helaas nooit tevreden.

De wijnanalist
De wijnanalist geeft altijd de indruk dat hij zijn ogen dicht houdt en dat zijn neus vastzit in zijn glas. Hij twijfelt bijna altijd aan zichzelf, flapt er dan ineens de geuren en de smaken uit die hij gevonden heeft in zijn glas, en schudt dan de meest ongewone smaken zoals "augurkensap" of  "hot dog” uit zijn mouw". Deze wijndrinkers zijn leuk voor experimentele doeleinden, maar een beetje meer nuances  in hun commentaar zou zeker niet slecht zijn.

De argwanende wijndrinker
Je zal maar naast een dergelijk type wijndrinker in een restaurant zitten. Alvorens een wijn te bestellen zal hij nooit een blik werpen op de wijnkaart. Wanneer hij bestelt vraagt hij de ober naar een raszuivere wijn, zonder enige toelichting van wijnstijl of wijnregio. Misschien dat deze wijndrinker andere variëteiten of wijnstijlen zou lusten, maar hij geeft geen aandacht aan wat de ober zegt. Uiteindelijk weet hij niet meer wat te bestellen, en dan zegt hij "wat bedoel je, dat je geen Chardonnay hebt?".

De weelderige wijndrinker
Laten we nog eens een fles kraken! 
Met deze wijndrinker heb je veel plezier omdat hij enthousiast is om met jou een fles wijn te drinken.  Dit soort wijndrinker is het tegenovergestelde van de wijnanalist, omdat hij het te druk heeft met  slikken, zonder veel aandacht te geven aan de geuren en smaken. Kijk uit voor zijn charmes!

De wijnverzamelaar
Jij bent misschien een verzamelaar, als je een grotere wijnkoeler hebt gekocht ter vervanging van degene die je had. Dit soort wijndrinker is geweldig om als vriend te hebben omdat hij altijd iets te vertellen heeft, zolang hij het maar met jou kan delen. De wijnverzamelaar koopt seizoensgebonden in de wijnwinkel en koopt zijn wijn altijd per wijnkist. Meestal heeft deze wijnverzamelaar zoveel wijn dat hij deze wijnen nooit kan uitdrinken tijdens zijn leven.

De opdringere wijndrinker
Hoe zit het, gaan we nog een fles openen, of twee, of negen?
Meestal zal deze wijndrinker je een grote wijn voorstellen. Deze opdringere wijndrinker is een royaal type, hij wenst zijn wijnen te delen met iedereen, alleen al omdat zij enthousiast reageren op de wijn. Hij voert mensen ook graag dronken, daarom heeft hij de neiging om een beetje ruw te worden en te vergeten dat het een doordeweekse avond is. Positief is dat deze wijndrinker met zijn uitbundig karakter je wel nieuwe wijnen leert kennen.

De snobistische wijndrinker
We hebben allemaal ervaring met wijndrinkers die op een rustige manier de namen van topwijnen afratelen die zij normaal zouden drinken. Een snobistische wijndrinker houdt ervan om telkens de namen van grote wijnhuizen op te sommen en zijn ervaring in het proeven van deze wijnen. Meestal weet deze wijndrinker niet zoveel te vertellen over deze wijnen, maar hij wil er graag over opscheppen en is daar ook trots op.

Gerelateerd