1

Hoe reserveren ?
Reserveren: de deelnamekosten voor de V.I.P. leden bedragen € 45 per persoon en voor de niet-leden € 50 per persoon, inclusief walking diner. Reservaties voor de Topwijndegustatie kunnen telefonisch gebeuren op het nummer 09 / 385 94 66 of via mail: info@lafattoria.be of info@viniecom.be of via www.viniecom.be: klik op “Degustaties” en klik dan op de kalender. Je reservatie is geldig na ontvangst van je deelname storting op rekening BE87 3631 6056 9594.
Gelieve bij de betaling de datum waarop je aanwezig zult zijn te vermelden, en het aantal en de namen van de aanwezigen.

Extra info over de Topwijn degustatie om met fluostift te markeren !!

Dit nieuws komt druppelsgewijs binnen en van zodra wij extra berichten hebben zullen wij dit dagelijks verzamelen en aanvullen op deze BLOG.
Deze BLOG bevat algemene informatie over de organisatie, wijnproducenten, de wijnen die we op de proeftafels gaan zetten, de wijndruiven, recensies over deze wijnen, kortom leuke weetjes, enz..
Dit kan je dan met je familie, collega's of vrienden uitwisselen, deze BLOG dient ook als voorbereiding op deze unieke wijndegustatie. 

Algemene info:

Wijnoogstjaren 
77%
 van de wijnen die op de proeftafels staan zijn 5 sterren of van uitzonderlijke wijnoogstjaren en 23% zijn van uitstekende 4 sterren wijnoogstjaren
Het zijn allemaal +90 Parkerpunten, er staan enkele wijnen bij van de categorie "100 beste wijnen van de wereld", de meeste hebben 3 bicchieri Gambero Rosso en/of 5 Grappoli (druiventrossen) bij DuemilaVini, 3 rode stelle (sterren) bij I Vini di Veronelli, en de toppunten bij Luca Maroni. 

Wist je dat:

1ste proeftafel

Er wordt gestart met twee Top Spumanti – Metodo Classico
Metodo Classico - Brut is een benaming voor een droge mousserende wijn.
Het bereidingsproces is gelijk aan dat van een klassieke champagne, vandaar dat de Brut het predikaat Metodo Classico draagt.
Dat wil zeggen dat er eerst een ‘stille’ witte wijn wordt gemaakt, die dus nog niet mousserend is.
Deze belandt in flessen, waaraan later gistcellen en suiker worden toegevoegd, zodat er een gisting binnen in de fles plaatsvindt.
Het koolzuur dat daarbij ontstaat kan niet ontsnappen en zo ontstaan de bubbels in de wijn. Door de zachtjes gistende flessen enkele jaren in koele kelders te laten liggen worden de bubbels heel fijn over de wijn verdeeld. Hierdoor komt de wijn bij het drinken zacht prikkelend over. De smaak is droog en intens.
Veel mensen prefereren deze Italiaanse versie zelfs boven originele champagne, omdat in Italië de druiven mooier rijpen dan in de streek waaruit de champagne afkomstig is. 
De Metodo Classico kent een andere en langere bereidingswijze en blijft minstens 3 à 5 jaar goed, hierdoor voelt de schuimwijn "Spumante" voller en zachter aan.

2de proeftafel - deel 1 - De prestigieuze wijnen van de Bolgheri komen op proeftafel 2.

De wijngaarden van de Bolgheri zijn gelegen in Castagneto Carducci. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese druif. Andere lokale druiven spelen slechts een aanvullende rol, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren.
Begin de aren '40 bracht men enkele druivelaars mee van de Franse Bordeauxstreek die men zorgvuldig lieten planten. Enkele wijnmakers hadden namelijk een verband gezien tussen de morfologie van de Bordeauxstreek en de streek rond Bolgheri. In 1944 was de eerste wijn klaar, maar het was pas vanaf 1968 dat de Sassicaia zijn intrede op de Internationale wijnmarkt deed met een verbluffend succes.
Momenteel worden de wijnen van de Bolgheri bij de hoogste standaards gerekend met als koplopers de Marchesale, Aldone, Il Tarabuso, enz...


Proeftafel 3 - deel 1 -  nieuw uit het Chianti Classicowijngebied op de Topwijn Degustatie !!

Een historische keuze in de Italiaanse wijnbouw wetgeving. Het Consortium van de Chianti Classico heeft - met de zegen van de  600 producenten uit dit wijngebied - een nieuw type wijn ingevoerd, met als doel het aanbieden van een wijn van superieure kwaliteit.
De zeer 
prestigieuze Chianti Classico "Gran Selezione". Een wijn die gemaakt is van uitsluitend op het landgoed geteelde druiven van de negen beste terroirs van de Chianti Classico regio, elk met hun verschillende eigenschappen.
De strenge regelgeving zal een nieuwe benchmark zijn voor de internationale wijnbouw, deze wijn zal in het bezit moeten zijn van de chemische en sensorische kenmerken eigen aan een hoge kwaliteitswijn en heeft een rijpingsproces van minimum 30 maanden in eiken vaten, en een verplichte periode van verfijning op fles.
De Gran Selezione heeft de eigenschap om de diverse kenmerken van een uitgestrekt en gevarieerd wijngebied met verschillende klimatologische zones, te optimaliseren, en deze te verenigen door de onmiskenbare handtekening van de Sangiovese druif.
Zintuiglijk is de Chianti Classico Gran Selezione een goed gestructureerde, harmonieuze, superieure wijn met een uitstekende balans, dankzij de druivenselectiede langdurige rijping, complexe smaken en aroma's. Op het palet verenigt hij een aanspreekbare fruitige sensatie met de typische, boeiende nuances van een wijn die het potentieel heeft om langdurig te evolueren.

Naast de Chianti Classico Gran Selezione staat er op de proeftafel uit dezelfde streek een Chianti Classico Riserva van 2015 en een Vino Nobile di Montepulciano (95/100) van 2013.

Deel 2 - Brunello di Montalcino 2012 - uitzonderlijk wijnoogstjaar en onze beoordeling

Brunello 2012 is moeilijk om te generaliseren
. De wijnoogst van 2012 kreeg van het consorzio 4,5 sterren, maar met verdeeld advies. Mijn eigen mening is, dat afhankelijk van de locatie, de vintage 2012 zowel de voordelen als de nadelen heeft gekend van de hitte en de droogte.
Het is afhankelijk van de ligging van de terroir, de Sangiovese druif is zeer terroir gevoelig en geeft verschillende resultaten, met andere woorden, u moet 'met zorg kiezen' en zeker eerst proeven vooraleer de Brunello wijn te kopen. Wijnen uit de koelere terroirs hebben veel meer evenwicht, wijnen van de hetere hellingen kunnen als gewoon en meer alcoholisch worden ervaren.
Het is zeker een krachtig wijnoogstjaar en wij hebben zeker geen twijfels over de 4,5 sterren kwaliteit. Het klopt dat 2012 warm was, maar de regen die zij gekregen hebben voordat de pluk begon heeft de wijnstokken opgefrist. De wijnen zijn nu iets moeilijker om te drinken, maar de beste hebben alles in huis om op lange termijn te verouderen.
De bepalende kenmerken van de Brunello 2012 zijn de diepte van de kleur, geconcentreerd en een vrij hoog alcoholgehalte. Wanneer dit samenkomt, zonder verlies van de fruitige aroma's, dan krijg je het resultaat van een grote, stevige, volle Brunello in de mond.
De variabelen zijn de rijpheid van de tannines en het niveau van de zuurtegraad. Twee factoren die het verschil maken betreffende de algemene kwaliteit en het evenwicht van de wijnen zijn het tijdstip waarop de druiven geplukt zijn en de ligging van de terroir.

De wijnoogstjaren van de Brunello’s die op de proeftafels staan zijn 2012 en 2011 (uitzonderlijk) en  2013 (uitstekend).  

4de proeftafel

Bertani is uitgeroepen tot de Wijnproducent van Italië voor het jaar 2018.
Amarone della Valpolicella Classico alleen wordt gemaakt in de beste wijnjaren en 98 punten op 100 heeft gekregen.
Amarone Classico gelauwerd is met 3 BICCHIERI in de Gambero Rosso, de wijngids die de beste Italiaanse wijnen vertegenwoordigt.
Amarone Classico geselecteerd is bij de "Opera Wines" van het prestigieuze wijnmagazine "Wine Spectator", en dus tot de 100 best gemaakte wijnen wordt gerekend

Gerelateerd