1

Waarom blijft men gepassioneerd door wijn: omdat je iedere keer dat je wijn proeft, uw zintuigelijke indrukken verrast worden, waardoor u compleet opgetogen bent.

Het overkwam ons als wij de wijnen proefden van het domein A Mi Manera. Dat was werkelijk een pure impressie van rijp fruit van een ongelooflijke zuiverheid en smaakprecisie. Op hetzelfde moment kregen wij een zalig gevoel van lichtheid en finesse. De wijnen zijn verfijnd en elegant, niet te veel alcohol en men vraagt zich hoe zijn deze fijn geslepen parels tot stand gekomen?

Het geheim ligt in het produceren en het rijpingsproces op amforen, gebakken klei, in tegenstelling tot de rijping in gewone barrique (houten vaten).
Het fruit blijft zuiver gedurende het ganse proces en de wijn versoepelt en verfijnt door een subtiele zuurstofuitwisseling die de wijn homogener maakt.

De ambacht van het maken van aardewerk vaten begon in het Italiaanse dorpje “Impruneta”, de omgeving staat bekend om zijn kwalitatief zeer goede klei met een hoog ijzer- en laag aluminiumgehalte. De klei wordt verzameld voor de terracotta industrie, gedroogd, verpulvert en gezeefd en is dan klaar voor verwerking. Het Italiaanse familiebedrijf Artenova is een van de weinige en tevens de grootste producent die deze klei op een ambachtelijke omvormt tot schitterende wijnamforen in allerlei vormen en maten.

Het wijnproces: er is geen standaard manier van wijn maken met wijnamforen, er zijn zoveel gebruiken en methoden als er wijnlanden en wijnmakers zijn.
Het proces van wijn maken in een amfoor ziet er globaal gezien als volgt uit:

1.     Handmatig oogsten van druiven

2.     Ontstelen en licht kneuzen

3.     De most overbrengen in half ingegraven amfoor

4.     Spontane fermentatie (ongeveer 15 dagen) bij 28° - 30° C

5.     Persen

 

6.     Overbrengen in met luchtslot afgesloten amfoor

7.     6 maanden maceratie incl. malolactische gisting

8.     Overheveling en rijping

 

9.     Bottelen

 


Amfooreigenschappen:
De vorm en de kwaliteit van het aardewerk bepalen in belangrijke mate de toepasbaarheid van een amfoor bij het wijn maken. De beste amforen laten, zelfs wanneer de binnen- en buitenkant onbehandeld zijn, weinig vocht door. Doordat er een beetje vocht verdampt aan de buitenkant van de amfoor ontstaat er in de amfoor een klein temperatuurverschil in de wijn tussen het centrum van de amfoor en de wijn aan de buitenkant. Dit veroorzaakt een continue lichte verplaatsing van wijn Een dergelijke vortex-beweging is bij een eivormige amfoor, die met de punt naar beneden staat, optimaal.

De kostprijs van een Amfoor of een kwalitatief goede barrique is ongeveer hetzelfde, beide zijn zuurstof doorlatend, alleen een amfoor gaat veel en veel langer mee. Bij een amfoor moet men veel minder sulfiet gebruiken, en daarentegen daalt het zuurgehalte in een amfoor sterker. Daarnaast blijkt de hoeveelheid tannine, (stabiele) anthocyanen en de kleuren intensiteit vaak hoger.

Belangrijk is om dezelfde wijnen te proeven en te vergelijken die op eikenhout of in amfoor gerijpt is. De amforenwijn was duidelijk fijner, lichter en eleganter, de smaak was preciezer gedefinieerd.
De wijn op eikenhout was voller, romiger en minder smaak zuiver.

Bron: Bruno Vanspauwen

Gerelateerd