1

Wat de toeristen het meest waarderen aan Italië, is natuurlijk de Italiaanse keuken. Opletten want er zijn een paar strikte regels over het wat, waar, wanneer en hoe van het eten.
Hieronder een aantal eetregels die je tijdens JE verblijf in Italië gemakkelijk zou kunnen overtreden.

Ben je in Italië, pas dan op met Parmezaanse kaas. Je komt misschien in de verleiding om deze Italiaanse delicatesse over je hoofdgerecht uit te strooien, omdat hij nu eenmaal op tafel staat, maar het mag alleen over de pasta en over risotto. En zelfs dan zijn er nog regels.

1.     Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten?
Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden. Vreemd genoeg serveren veel pizzeria’s wel pizza’s met zeevruchten, maar dat schijnt dan wel weer te kunnen in combinatie met mozzarella.

2.     Geen cappuccino of caffè latte na de ochtend
Een klassieke eetregel. Cappuccino of andere koffie met melk is ONTBIJTkoffie. Die drink je dus niet meer na een uurtje of elf in de ochtend. De melk in de koffie wordt gezien als te machtig, dus niet iets wat je op een volle maag neemt. Dus ZEKER niet ’s avonds na het diner. Dat is gewoon een regelrechte belediging van de kok.
Een espresso kan daarentegen altijd. En ook een caffè macchiato wordt toegestaan.

3.     Geen warme dranken bij het eten
Nu we het er toch over hebben, thee en koffie worden niet bij een maaltijd gedronken. Je bestelt je thee of koffie NA de lunch of het diner. Italianen vinden de Britse gewoonte om melk in je thee te nemen helemaal bizar. Maar daar kunnen wij ons dan ook wel weer wat bij voorstellen.

4.     Niet eten en lopen tegelijk
Even een broodje ‘on the go’? Not done in Italië. In Nederland en Vlaanderen en ook in veel andere westerse landen is het heel gewoon om even een broodje te kopen en dat onderweg op te peuzelen. Italianen, met hun slowfood cultuur, vinden dit over het algemeen fout. Eten draait om even de tijd nemen voor jezelf, voor de anderen in je gezelschap en de maaltijd. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zoals voor Italiaans ijs, dat massaal tijdens de avondwandeling (de passeggiata) wordt gegeten.

5.     Geen salade als voorafje
Een salade is in Italië geen voorgerecht. Ook geen echt bijgerecht. Ze wordt meestal als laatste gegeten, na het hoofdgerecht. Waarom? Omdat ze meestal met olijfolie en azijn wordt gegeten, die bekendstaan om hun digestieve werking.

6.     Geen kleurrijk eten als je ziek bent
Voel je je niet helemaal goed? Eet dan ‘wit’, in plaats van ‘bont’. Pasta met witte saus of gewoon met olijfolie. Zelfs Parmezaanse kaas is dan toegestaan.

Bron: thelocal.it

Gerelateerd