1

Hoe meer tijd je doorbrengt in Italië, hoe meer tips - gevraagd of ongevraagd - je krijgt over de dingen die je zeker moet doen in hun stad of regio.
Hieronder een lijstje van de dingen die je zeker niet moet doen !!

1.     Binnen de gele lijnen parkeren ?

Weinig dingen kunnen tijdens een vakantie zo de pret bederven als een wapperend bonnetje onder de ruitenwissers. Of erger: een lege plek vinden waar je dacht dat je je auto had geparkeerd. Binnen de witte vakken kan je gratis parkeren in Italië, de blauwe vakken betekenen betaald parkeren. De roze vakken zijn speciaal voor zwangere vrouwen en als er geen gekleurde vakken zijn kijk je beter even rond of er geen verbodsborden staan.
Of je doet zoals de echte Italianen: parkeer dwars op het voetpad en hoop er het beste van !

2.     Verloopt alles volgens schema ?
Italiaanse tijd is rekbaar. Wees niet verbaasd als je rondleiding een half uur later begint. Veel bedrijven, musea en winkels sluiten de deuren tijdens de lunchtijd of “riposo” of “siesta” van 12u30 tot 15u. Het beste wat je kunt doen is de openingstijden altijd goed van tevoren controleren. Reis je met het openbaar vervoer - want dat kan ook een spannende ervaring zijn - dan moet je eigenlijk nog flexibeler zijn in je planning.

3.     Afreizen zonder één woord Italiaans te spreken?
Er zijn veel Italianen die uitstekend Engels spreken, met een leuk accent. Maar als je naar het platteland of de kleine dorpjes gaat dan wordt het moeilijk met je Engels. Een basiskennis van het Italiaans doet wonderen en doet alle deuren opengaan, en dan kan een vertaalcomputer of woordenboek zeker van pas komen.

4.     Vertrouwen op je navigatie?
GPS of Google Maps zijn mooie dingen voor op reis, maar blind vertrouwen op deze systemen is niet aan te raden. Als je voldoende tijd hebt kan je er wel op vertrouwen, tenminste als je graag op kleine wegen, heuvelachtige of zelfs bergen wil rijden, en om voorbij te steken moet je al zekere Fangio kwaliteiten hebben.
Kijk vooraf eens op je landkaart en probeer je trip uit te stippelen via (betalende) snelwegen, of SS – Superstrade (liggen er niet altijd zeer goed bij), en verder zijn er nog de SP – Strade Provinciali.

5.     Tippen of fooien uitstrooien ?
Tippen is niet verplicht of heel gebruikelijk in Italië. Bedienend personeel wordt betaald, maar dat is zeker niet te veel en dan doet een fooi wonderen. Een fooi geven zou je moeten doen omdat je een uitzonderlijke service hebt gekregen, of omdat het personeel zeer vriendelijk is.

6.     Denk je dat je in Napels de echte spaghetti Bolognese krijgt ?
Buiten Italië krijgen alle gerechten de stempel: de Italiaanse keuken. De verschillen in de keukens van de diverse regio’s zijn zo groot, het is dus beter je een beetje voor te bereiden. Iedere regio heeft een lekkere regionale keuken die je de beste eetervaring zal opleveren.
Bij La Fattoria kan je in een boek kijken van 500 pagina’s met de omschrijving van alle lokale specialiteiten per regio. Met prachtige foto’s van 386 schitterende gerechten.

7.     De kelner (cameriere) vragen om Parmezaanse kaas over je pasta met zeevruchten te doen?
Niet dus, tenzij je een volwassen ober wil zien huilen, want het is een heilig verbod uit de Italiaanse keuken om te vragen om kaas op je visgerecht te strooien. En wat nog erger is, je pasta snijden op je bord.

8.     Rondvaart op een Venetiaanse gondel, dat kan ?
Misschien vraag je beter eerst eens de prijs voor zo een romantische privétrip door de vele grachten in een klassieke Venetiaanse gondel. Er zijn wel tarieven, maar wees niet bang om aan verschillende gondelaars de prijs te vragen en eventueel af te dingen op deze prijs.
Als je een vaart wil doen op de Canal Grande dan neem je best de waterbus voor een paar euro.

9.     Grootsteden in je programma proppen ?
Een rondreis door Italië heeft veel meer te bieden dan alleen Rome, Milaan of Turijn. Het zijn allemaal prachtige steden, maar wij raden je aan om deze grootsteden apart te bezoeken tijdens een citytrip. Daarentegen zouden wij je wel adviseren om de kleinere steden in je programma in te lassen, ontdek bijvoorbeeld eens Urbino, Verona, Cortona, San Gimignano, Siena, Macerata, enz.

10.  Vaticaan bezoeken ?
In het zonnige en warmbloedige Italië is het verleidelijk om veel huid te laten zien. Maar in Vaticaanstad of ook in religieuze heiligdommen of bouwwerken, maak je je er niet geliefd mee om er rond te lopen in een topje. Dan trek je beter een licht vestje aan, of neem een sjaaltje mee.     

Vakantieplannen ? Kom eens langs bij La Fattoria of neem contact op met Club Italia, zie www.clubitalia.eu, info@clubitalia.eu, om de wensen voor jullie reis eens te bespreken.

Wist je dat je in een straal van 15 à 20 km. rond Gent, binnen de 15 minuten eigenlijk in Italië bent ?? Zonder parkeerproblemen !! Gerelateerd