1

Info: Spumanti of mousserende wijnen
Italiaanse bubbels – het verschil

Met de lente in aantocht kunnen we toch al beginnen dromen van zonnige terrasjes, communie- en Lentefeesten, BBQ's. Het feestseizoen staat op het punt om in overdrive te gaan, en dus het wordt tijd om een voorraad wijn aan te leggen, maar best eerst proeven en vergelijken.

Onze mousserende of Spumanti wijnen (het hoeft geen champagne te zijn) zal helpen om een echt gevoel van plezier, gezelligheid en ontspanning te creëren op uw samenkomsten.

Spumante, Prosecco, Franciacorta en Metodo Classico – zijn de bekendste mousserende wijnen van Italië. De ene bubbel is de andere niet. Ze komen allemaal uit een ander herkomstgebied, zijn van een andere druif gemaakt en worden op een verschillende manier geproduceerd. Daardoor hebben ze ook allemaal een andere smaak en kennen ze hun eigen harmoniërende gerechten en favoriet genietmoment. Voor elk moment een andere bubbel !!

In Italië drinken ze de spumante overigens het hele jaar door, iets waaraan wij Vlamingen een voorbeeld zouden kunnen nemen!

De Spumante wijnen kennen de traditionele champagnekurk met het netje van ijzerdraad en de capsule van folie die de kurk en de flessenhals bedekt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse kwaliteitsbenaming voor een mousserende wijn die ten minste 11% alcohol bevat.

Spumante
Alle mousserende wijnen, (ook champagne is schuimwijn), in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn, spumante (in Italië) zijn wijnen waarin zich koolzuurgas bevindt.
Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé.
In de meeste regio’s van Italië waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een spumante of mousserende wijn gemaakt. Meestal wordt de spumante genoemd naar zijn herkomstgebied, bijvoorbeeld Spumante d’Abruzzo
Viniecom – La Fattoria heeft in zijn gamma zes zeer interessante en uitstekende spumanti (meervoud van 1 spumante fles wordt spumanti), die nu bij La Fattoria beschikbaar zijn.
Momenteel is Viniecom een campagne gestart van Spumanti met uitstekende kwaliteit, en aan een super promotionele prijs van € 9,40. Of je kan ook ineens de 3 x 2 flessen, Spumante introductiebox nemen aan € 62,40. Zie onze website - PROMOTIE.  
De geïnteresseerde professionelen van de horeca en wijnwinkels nemen best eerst contact op met La Fattoria via 09/385.94.66, of mail naar info@lafattoria.be, met opgave van je gegevens, en binnen de 24 uur ontvang je zeker een antwoord.

Prosecco
Prosecco is natuurlijk ook een Spumante en is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. De perfecte verbeelding van la dolce vita.
Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het de steden Valdobbiadene en Conegliano, zo’n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia.
Al eeuwenlang werd hier stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant. Zijn Prosecco was een onmiddellijk succes in de elegante bars rondom de Piazza San Marco in Venezia en van daar uit volgde een snelle verspreiding over heel Italië.
Prosecco is eigenlijk een DOCG zoals de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het geregistreerde Prosecco wijngebied rond Valdobbiadene en Conigliano in de regione Veneto.

Metodo Classico
Metodo Classico Brut is een benaming voor een droge spumante. Het bereidingsproces is gelijk aan dat van een klassieke champagne, vandaar dat de Brut het predikaat Metodo Classico draagt.
Dat wil zeggen dat er eerst een ‘stille’ witte wijn wordt gemaakt, die dus nog niet mousserend is.
Deze belandt in flessen, waaraan later gistcellen en suiker worden toegevoegd, zodat er een gisting binnen in de fles plaatsvindt.
Het koolzuur dat daarbij ontstaat kan niet ontsnappen en zo ontstaan de bubbels in de wijn. Door de zachtjes gistende flessen enkele jaren in koele kelders te laten liggen worden de bubbels heel fijn over de wijn verdeeld. Hierdoor komt de wijn bij het drinken zacht prikkelend over. De smaak is droog en intens.
Veel mensen prefereren deze Italiaanse versie zelfs boven originele Champagne, omdat in Italië de druiven mooier rijpen dan in de streek waaruit de Champagne afkomstig is. Hierdoor doet de wijn voller en zachter aan.

Franciacorta
De Franciacorte is de Italiaanse tegenhanger van de Franse Champagne wijnen. Het Franciacorte gebied is gelegen in de provincie Brescia ten zuiden van het ISEO meer - Lombardia.
De producenten in deze regio slaagden erin, door enorm te investeren, Franciacorta op de kaart te zetten als één van de beste mousserende wijnen ter wereld. In 1995 werd dit streven ‘bekroond’ met de DOCG-status. Deze DOCG geldt uitsluitend voor de mousserende wijnen, waarbij een rijping op fles verplicht werd gesteld van tenminste 25 maanden. Franciacorta Riserva moet zelfs 37 maanden op de gistcellen rijpen voor de wijn kan worden uitgebracht.

Hoewel er reeds meer dan 50 jaar mousserende wijnen worden gemaakt, is het gebied Franciacorta, bij de gewone wijnliefhebber in België niet echt bekend.
Aan de kwaliteit van de wijnen ligt het niet, die is uitstekend! En er zijn zelfs diverse uitstekende Franciacorta’s te krijgen. Het bekendste huis hier is waarschijnlijk Ca’del Bosco, maar er zijn nog meer dan 100 andere!
Licht goudgele droge frisse wijn met heerlijke bubbels met een bouquet van grapefruit en wit fruit. De smaak is fris, zacht, met een mooie complexiteit en een milde afdronk.
Deze Franciacorta is samengesteld uit 80% Chardonnay, 18% Pinot Nero en 2% Pinot Bianco. Voor de Franciacorta rosé wordt iets meer gebruik gemaakt van de Pinot Nero.

Bij welk gerecht of gelegenheid kan je Spumante schenken
Hoewel Spumante wijn een geweldige feestwijn of aperitief is, zal het met een paar hapjes zo veel beter smaken om de zuurgraad in balans te brengen. Maar elke vorm van lichte koolhydraten zal de maag in het gareel houden.

Beperk je echter niet tot het voorgerecht: Spumante, Prosecco of Franciacorta zijn geweldig bij allerlei soorten eten. Schelpdieren en andere zeevruchten doen het prima, maar je kunt ze ook proberen met kip, varkensvlees en ander vlees.

Terwijl uw spumante wijn gekoeld moet worden geserveerd, laat deze dan ook niet urenlang in een ijskoude emmer staan. Goede spumante, moet geserveerd in goede wijnglazen bij ongeveer 6 à 8 graden Celsius, zal zo veel beter smaken. En als uw budget wat krap is, zijn er zes zeer smakelijke en uitstekende bubbels verkrijgbaar, voor minder dan €10 bij Viniecom – La Fattoria.

Viniecom NV - La Fattoria - www.viniecom.be - info@lafattoria.be
Pont - Noord 2
9840 Zevergem  (De Pinte)Gerelateerd