1

Wat wij zeker niet willen doen is van de wijnen een wetenschappelijke studie maken.

Een wijnliefhebber is eerder geneigd om op zoek te gaan naar wijnen waarvan hij kan genieten.

Het is zeer leuk om samen met je partner of samen met de oudere kinderen een blindproeverij te organiseren, of  - na deze coronacrisis - met een groepje vrienden, familie, buren of collega’s.

Als voorbereiding moet je de locatie bepalen, zorgen voor de nodige attributen zoals een spuwbak en een waterkaraf, degustatiefiches voor de beoordeling, keukenrol, wit papieren tafellaken, wit A4 blad met nummers, een waterglas en zes wijnglazen per persoon. Daar kan La Fattoria je bij helpen.  

Ook met de deelnemers is het best dat je een aantal afspraken maakt. I.v.m. de wijnen, in het begin niet te veel wijnsoorten, bijv.: 6 witte en 6 rode wijnen, binnen een bepaald budget, wijnen uit de verschillende regio’s van Italië en gemaakt van verschillende wijndruiven en in het begin liefst monocépage wijnen. Belangrijk is ook de temperatuur van de wijnen bij het uitschenken. Hier ook laat je je best adviseren door La Fattoria.    

Voldoende uitleg geven over de beoordelingsfiche: hoe men punten geeft, de rangschikking rekening houdend met de prijs-kwaliteitverhouding.   

Bij het begin van de degustatie een korte uitleg van de persoon die de wijn heeft meegebracht, uit welke regio de wijnen komen, druivensoort, enz.. Na het bekendmaken van de resultaten, een algemene beoordeling geven van de wijnen die je geproefd hebt en rangschikking.   

Je kan samen met je partner een blindproeverij organiseren, zeker nu in deze moeilijke tijden van corona, wij garanderen je dat jullie een geweldige avond zullen hebben.
Of je nu met twee bent of met twaalf, je bent niet bezig met wijn drinken, je bent wijn aan het degusteren.
Je bent bewuster en geconcentreerd bezig, je start met het kijken naar de helderheid, zuiverheid en diepte van de kleur van de wijn. Daarna ga je na wat het bouquet van de wijn ons vertelt, of de wijn al of niet in goede conditie is. Doen de aroma’s in de wijn denken aan een bepaald fruit, rood, zwart of exotisch, merk je ook dierlijke, florale of etherische aroma’s, in ieder geval, de neus kan een tiental geurgroepen ontdekken, elk met zijn eigen geurassociaties.    

Hoewel de geur een groot gedeelte van de smaak voor zijn rekening neemt, is er niets beter dan het echte degusteren van de wijn! De aroma’s van de wijn worden versterkt door de warme omgeving van de mond en “op het verhemelte”, zoals de wijntaal wil.

Met hoeveel personen?

Ideaal is met 6 personen, tot maximum 12 personen, maar je kan dit zeker ook met zijn tweetjes, proef dan bijvoorbeeld 1 of 2 flessen per dag.

Het moeten daarvoor niet allemaal wijnliefhebbers zijn, maar wel personen die graag een wijntje lusten. Tijdens het proeven moet je je kunnen concentreren en tracht de proeverij dus niet te chaotisch te laten verlopen, wij weten uit ervaring dat dit niet gemakkelijk is, zeker na het proeven van een aantal wijnen ... In principe kan iedereen uitleg geven over zijn bevindingen als hij/zij de punten geeft. 

De volgende keer dat je langskomt bij La Fattoria kunnen wij je een syllabus meegeven over hoe je wijnen moet proeven.

Gerelateerd