Custoza

  • 1911010
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 11,30

Omschrijving
NaamCustoza
WijntypeWitte wijn
RegioVeneto Verona
ProducentenBertani
WijndomeinAngelini Domains
Druivensoort40% Garganega,
40% Trebbiano di Soave,
10% Cortese,
10% Malvasia
AppellatieD.O.C.
Jaargang2017
Bewaartijd
Alcoholpercentage12,5%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur6 à 8° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gepocheerde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Oosterse gerechten,
Pasta roomsaus,
Pizza,
Quiche,
Rauwe vis,
Risotto of rijst,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen

Garganega, Trebbiano, Cortese en Malvasia.
Handgeplukte druiven en een zachte persing, fermentatie op T° gecontroleerde inox vaten. Rijping op inox vaten gedurende 3 maanden, in contact met de gist van de eindfermentatie, met regelmatig oproeren van de gist. Daarna botteling en rusten op fles.

Veneto

Veneto is een van de meest gevarieerde gebieden van Italië, met een ongelooflijke schat aan natuurlijke, archeologische en kunsthistorische rijkdom. Van hoog uit de Dolomieten, op de grens met Oostenrijk, zoeken rivieren zich vanuit het noordoosten een weg naar de lagune van Venetië. Hetzelfde gebeurt vanop de majestueuze Monte Baldo in het westen, langs het Gardameer, naar het romantische Verona in de Po-vallei toe. 
Dit landschap is gevormd door gletsjers, erupties en spanningen tussen continenten. Archeologische vondsten getuigen van leven tot 40 miljoen jaar geleden. Die vondsten zijn onder meer druivenpitten van wat de moeder van de vitis vinifera zou kunnen zijn. Pas in de 5de eeuw voor onze jaartelling brachten de Etrusken de wijncultuur tot in Veneto. De recioto van vandaag stamt trouwens uit deze tijd, maar werd toen acinatico genoemd. Onder die Romeinse periode werd de hele Veneto-regio al welvarend dankzij het belangrijke netwerk van wegen dat er toen al door werd getrokken. 
In de eerste eeuw na Christus werd de arena van Verona gebouwd, die nu nog steeds miljoenen toeristen aantrekt, want het is een van de best bewaarde en grootste amfitheaters. Padova was toen na Rome de rijkste stad van het keizerrijk. Ondertussen was Venetië in opbouw en begon het zijn rijkdom te tonen, onder meer met de aanvang van de constructie van de San-Marcobasiliek en de verdere uitbouw die getuigt van byzantijnse, Romaanse, gotische en later barokke invloeden. 
De overleving van de wijnstok door alle politieke perikelen heen bewijst enerzijds de verknochtheid van de druivenstok en zijn edel vocht aan de dagelijkse leefsfeer van de bevolking. Maar wat voor een wijnliefhebber vooral van belang is, het is een onvoorstelbaar lekker wijngebied met alle wijnstijlen die je maar kan bedenken, in alle prijsklassen en smaken. Wie naar Veneto op reis gaat, hoeft geen proviand mee te nemen. Alles is er vlot en in overvloed beschikbaar. De beste rijst ter wereld, de beste salami, de beste groenten, de beste van alles, maar ook en vooral op wijngebied.
Tussen Verona en het Gardameer liggen enkele van 's werelds meest populaire wijngebieden: witte soave, rode valpolicella en bardolino. Er worden steeds betere wijnen gemaakt, van gouleyant, licht en fruitig tot supergeconcentreerd en zelfs mierzoet. Dé grote druiven van Veneto zijn garganega voor wit en corvina voor rood. Twee grote druivenrassen qua karakter, stijl en authenticiteit voor deze streek. Garganega is de draagbalk voor de soave-wijnen, terwijl corvina het fundament vormt voor valpolicella en bardolino. Beide druivenrassen liggen ook aan de basis van machtige wijnen, die ontstaan uit ingedroogde druiven, respectievelijk recioto en amarone genoemd. 
Hoog op de hellingen groeien aromatische druivensoorten die profiteren van de temperatuursschommelingen tussen dag en nacht om hun aroma op te bouwen. Schuimwijnen van de prosecco uit Conegliano en Valdobbiadene zijn zeer gegeerd om hun fruitig en zacht karakter.
Het zijn dé ideale wijnen als begeleiders van cocktailparty's en recepties. Uit diezelfde druiven worden ook stille wijnen gemaakt. Het zijn speelse wijnen die als aperitief en als begeleider van frisse zomerse salades best hun plaats verdienen. 

Garganega 40%

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië, die vooral in het noordoosten van het land wordt verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italie. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen. Deze druif rijpt laat en heeft de neiging om grote opbrengsten te genereren waardoor - als je niet oppast - de wijn heel dun wordt met weinig of geen aroma's. De zuurgraad van de Garganega is zodanig hoog, dat het gebruikt wordt voor de productie van de zoete recioto, waardoor de potentie ontstaat dat deze wijnen zich 10 jaar of meer verder kunnen ontwikkelen.

Regio's

In de Soave regio is de Garganega de belangrijkste druivensoort en vormt 70 tot 100% van de blend met twee andere druiven, de Trebbiano en de Chardonnay. De Garganega wordt verder verbouwd in de regio's Gambellara, Bianco di Custoza, Colli Berici and Colli Euganei, allemaal DOC regio's. Buiten het noordoosten komt deze druif voor in Umbrië en Friuli.

Trebbiano di Soave 40%

Het ras uit de trebbiano-familie dat als de primus van de klas beschouwd mag worden is de trebbiano di Soave of ook wel trebbiano di Lugana genoemd.
De laatste benaming verwijst naar de mooie lichtgeparfumeerde witte wijnen die van dit ras geproduceerd worden in de DOC Lugana, naast het bekende Gardameer in Noord-Italië.
We kennen deze variëteit natuurlijk beter van de mooie witte wijnen uit Soave (in de Venetoregio), waar de trebbiano di Soave de vaste sparringpartner vormt van de garganegadruif.
In Soave merk je hoe deze trebbiano di Soave op uitmuntende wijze de garganega wat extra frisheid kan aanbrengen (knisperend fruit en aciditeit).

Cortese 10%

Cortese is een witte druif van goede kwaliteit. Men maakt er de beroemde en dure Gavi-wijnen van. Het grootste gedeelte van de aanplant staat in de Piemonte. De wijnen van de Cortese druif zijn fris-zuur en enigszins neutraal van karakter.

Malvasia 10%

Binnen al de Italiaanse druivenrasbesprekingen hoort 'malvasia' eigenlijk niet echt thuis. Malvasia is an sich immers geen afzonderlijk ras maar wel een druivenfamilie. Er bestaan immers vele soorten malvasia - zowel blauwe als witte malvasia - die over de hele Italiaanse laars, in Spanje en zelfs in Griekenland verspreid zijn. Je mag gerust stellen dat malvasia het toonvoorbeeld is van hoe ingewikkeld de Italiaanse druivenwereld wel is. Laten we proberen van wat klaarheid in de chaos te scheppen...

Kleur van de schil: witte malvasia: groen-geel/goud-geel/rozig geel - blauwe malvasia: blauw/paars-blauw

Karakteristieken: witte malvasia: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn - blauwe malvasia: tanninerijk, krachtig, donker fruit

Wijnstijlen: witte malvasia: droog, zoet, stille wijn, schuimwijn - blauwe malvasia: droge rode wijn, stille wijn, schuimwijn

Bewaarkracht: witte malvasia: als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 15 jaar na oogstdatum - blauwe malvasia: als droge rode spumante geen bewaarkracht / als droge rode wijn 5 tot 10 jaar na oogstdatum

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.