Le Lave - Bianco Veneto

  • 1911006
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 12,91€ 18,00

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamLe Lave - Bianco Veneto
WijntypeWitte wijn
RegioVeneto Verona
ProducentenBertani
WijndomeinAngelini Domains
Druivensoort70% Garganega,
30% Chardonnay
AppellatieI.G.T.
Jaargang2016
Bewaartijd3 à 4 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurstrogeel met gouden schakeringen
Schenktemperatuur10 à 12° C
ServeeradviesFoie gras,
Gebakken en gegrilde vis,
Gerijpte en harde kazen,
Gerookte vis,
Gevogelte,
Oosterse gerechten,
Pasta pesto,
Pasta roomsaus,
Pizza,
Risotto of rijst,
Schaal - en schelpdieren,
Schimmelkazen,
Terrines,
Vissoep,
Wit vlees

Een selectie van 50% Garganega en 50% Chardonnay druiven. Vinificatie gebeurt afzonderlijk: de Chardonnay fermenteert voor 1/3 op nieuwe en voor 2/3 op gebruikte Franse barrique, de Garganega, met regelmatig contact met de pel, fermenteert in kleine eiken vaten van 75 hl. Daarna rijping gedurende 10 maanden, beiden "sur lie": de Garganega op kleine eiken vaten en de Chardonnay op barrique en met regelmatig gebruik van “bâtonnage”, gevolgd door een rijping van 6 maanden op fles.

Veneto

Veneto is een van de meest gevarieerde gebieden van Italië, met een ongelooflijke schat aan natuurlijke, archeologische en kunsthistorische rijkdom. Van hoog uit de Dolomieten, op de grens met Oostenrijk, zoeken rivieren zich vanuit het noordoosten een weg naar de lagune van Venetië. Hetzelfde gebeurt vanop de majestueuze Monte Baldo in het westen, langs het Gardameer, naar het romantische Verona in de Po-vallei toe. 
Dit landschap is gevormd door gletsjers, erupties en spanningen tussen continenten. Archeologische vondsten getuigen van leven tot 40 miljoen jaar geleden. Die vondsten zijn onder meer druivenpitten van wat de moeder van de vitis vinifera zou kunnen zijn. Pas in de 5de eeuw voor onze jaartelling brachten de Etrusken de wijncultuur tot in Veneto. De recioto van vandaag stamt trouwens uit deze tijd, maar werd toen acinatico genoemd. Onder die Romeinse periode werd de hele Veneto-regio al welvarend dankzij het belangrijke netwerk van wegen dat er toen al door werd getrokken. 
In de eerste eeuw na Christus werd de arena van Verona gebouwd, die nu nog steeds miljoenen toeristen aantrekt, want het is een van de best bewaarde en grootste amfitheaters. Padova was toen na Rome de rijkste stad van het keizerrijk. Ondertussen was Venetië in opbouw en begon het zijn rijkdom te tonen, onder meer met de aanvang van de constructie van de San-Marcobasiliek en de verdere uitbouw die getuigt van byzantijnse, Romaanse, gotische en later barokke invloeden. 
De overleving van de wijnstok door alle politieke perikelen heen bewijst enerzijds de verknochtheid van de druivenstok en zijn edel vocht aan de dagelijkse leefsfeer van de bevolking. Maar wat voor een wijnliefhebber vooral van belang is, het is een onvoorstelbaar lekker wijngebied met alle wijnstijlen die je maar kan bedenken, in alle prijsklassen en smaken. Wie naar Veneto op reis gaat, hoeft geen proviand mee te nemen. Alles is er vlot en in overvloed beschikbaar. De beste rijst ter wereld, de beste salami, de beste groenten, de beste van alles, maar ook en vooral op wijngebied.
Tussen Verona en het Gardameer liggen enkele van 's werelds meest populaire wijngebieden: witte soave, rode valpolicella en bardolino. Er worden steeds betere wijnen gemaakt, van gouleyant, licht en fruitig tot supergeconcentreerd en zelfs mierzoet. Dé grote druiven van Veneto zijn garganega voor wit en corvina voor rood. Twee grote druivenrassen qua karakter, stijl en authenticiteit voor deze streek. Garganega is de draagbalk voor de soave-wijnen, terwijl corvina het fundament vormt voor valpolicella en bardolino. Beide druivenrassen liggen ook aan de basis van machtige wijnen, die ontstaan uit ingedroogde druiven, respectievelijk recioto en amarone genoemd. 
Hoog op de hellingen groeien aromatische druivensoorten die profiteren van de temperatuursschommelingen tussen dag en nacht om hun aroma op te bouwen. Schuimwijnen van de prosecco uit Conegliano en Valdobbiadene zijn zeer gegeerd om hun fruitig en zacht karakter.
Het zijn dé ideale wijnen als begeleiders van cocktailparty's en recepties. Uit diezelfde druiven worden ook stille wijnen gemaakt. Het zijn speelse wijnen die als aperitief en als begeleider van frisse zomerse salades best hun plaats verdienen. 

Garganega 70%

Garganega is een witte inheemse druivensoort uit Italië, die vooral in het noordoosten van het land wordt verbouwd en wel in de provincies Verona en Vicenza. Qua verspreiding staat deze druif op de 6e plaats in Italie. Het vormt de basis van de witte wijn Soave. In DNA-onderzoeken van 2003 en 2008 is gebleken dat de Siciliaanse druivensoort Grecanico identiek is aan de Garganega. De wijn van deze druif geeft delicate aroma's van geel fruit, amandelen en specerijen. Deze druif rijpt laat en heeft de neiging om grote opbrengsten te genereren waardoor - als je niet oppast - de wijn heel dun wordt met weinig of geen aroma's. De zuurgraad van de Garganega is zodanig hoog, dat het gebruikt wordt voor de productie van de zoete recioto, waardoor de potentie ontstaat dat deze wijnen zich 10 jaar of meer verder kunnen ontwikkelen.

Regio's

In de Soave regio is de Garganega de belangrijkste druivensoort en vormt 70 tot 100% van de blend met twee andere druiven, de Trebbiano en de Chardonnay. De Garganega wordt verder verbouwd in de regio's Gambellara, Bianco di Custoza, Colli Berici and Colli Euganei, allemaal DOC regio's. Buiten het noordoosten komt deze druif voor in Umbrië en Friuli.

Chardonnay 30%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.