Vino Nobile di Montepulciano - Santa Caterina 2015

  • 1510208
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 23,80

Dit product is momenteel niet meer voorradig, en zal pas in voorraad komen bij de volgende oogst!
Omschrijving
Naam Vino Nobile di Montepulciano - Santa Caterina 2015
WijntypeRode wijn
RegioToscana Montepulciano
ProducentenTreRose
WijndomeinAngelini Domains
Druivensoort100% Prugnolo Gentile
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2015
Bewaartijd5 à 7 jaar
Alcoholpercentage14%
Kleurintens robijnrode kleur met granaatrode hinten
Schenktemperatuur14 à 16° C
ServeeradviesBBQ,
Fijne vleeswaren,
Gebraden en gegrild rood vlees,
Gerijpte en harde kazen,
Gevogelte,
Lams- en schapenvlees ,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Pelswild,
Pluimwild,
Salades,
Stoofpotjes,
Terrines,
Vegetarische gerechten,
Voorgerechten,
Wit vlees

Handgeplukt, 100% Prugnolo Gentile (Sangiovese). Maceratie op lage temperatuur, daarna fermentatie op teperatuur gecontroleerde inox vaten. Rijping van 18 maanden op Sloveense eiken vaten en dan nog 12 maanden op fles gerijpt.

Toscana

Toscane is gewoonweg waanzinnig mooi met een mix van wijngaarden en olijfbomen.
Dankzij de Medici's heeft de Renaissance in Toscane misschien wel haar meest authentieke weerspiegeling bereikt, een elegantie zonder weerga uitstralend in steden als Firenze, Siena, Lucca en Pisa.
In tegenstelling tot die rijkdom is de keuken van Toscane 'simpel'. Die eenvoud is echter bijzonder rijk aan smaak en bijna sensueel door haar puurheid en intensiteit aan smaak.
Cultuurfanaten lopen met de mond open de geboorte van Venus van Botticelli te bewonderen, in de wereldberoemde Galleria degli Uffizi in Firenze. Aanhangers van eigentijdse kunst zoeken verwoed naar het 'laboratorio di scultura' in Carrara en de vele collecties in private villa's.
Natuurfreaks verdwalen gewild in een van de 120 beschermde natuurparken. Kusttoeristen en zonnekloppers trekken Napoleon achterna op Elba, in de Toscaanse archipel, of zoeken er naar toermalijn en pyriet. 
Wijnliefhebbers hebben het moeilijker dan iedereen, want waar kies je nu voor in Toscane? Grandeur? Finesse? Decadentie? Of de devote bedwelming van een Vin Santo? Niet minder dan veertien wijnroutes lopen door Toscane, het bruisend wijnhart van Italië. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese. Soms de piccolo-kloon, soms de grosso-versie. Andere lokale druiven vullen slechts een aanvullende taak in, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren. Enkele Bordelese, Bourgondische en Rhônesoorten hebben zich hier en daar goed genesteld en maken er ook nu nog wijnen van fabuleus niveau. Maar sangiovese-wijnen zijn grootser dan ooit, eleganter dan ooit en fijner dan ooit!
De Chianti (Classico), met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.

Prugnolo Gentile 100%

Nog teveel liefhebbers zien de Prugnolo Gentile gewoonweg als een plaatselijke naam voor de Sangiovese. Maar er is meer aan de hand dan dat. De Prugnolo Gentile heeft een volledig eigen identiteit, net zoals de Brunello van Montalcino trouwens of de Morellino di Scansano. De Prugnolo is erkend als werelderfgoed, als de historische druif van Montepulciano. Het gaat wel degelijk om een aparte variant . De druif is kleiner dan een doorsnee Sangiovese en als ze rijpt krijgt ze de kleur van een pruim. Vandaar de naam.

Een Prugnolo Gentile heeft wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. In oudere wijnen krijg je dan aroma’s van rood fruit en pruimen. Maar vooral de fluwelige smaak is kenmerkend.  Prugnolo Gentile geeft in de juiste handen aanleiding tot heel elegante wijnen met een intens aroma en een mooie balans . Het accent ligt op de finesse, veel meer dan op de kracht.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.