Roero Arneis "La Villa" 2018

  • 1111236
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 13,60

Dit product is momenteel niet meer voorradig, maar zal binnen 14 dagen in voorraad komen!
Omschrijving
NaamRoero Arneis "La Villa" 2018
WijntypeWitte wijn
RegioPiemonte Langhe
ProducentenVite Colte
WijndomeinVite Colte
Druivensoort100% Arneis
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2018
Bewaartijd1 à 2 jaar
Alcoholpercentage13,5%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur6 à 8° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gepocheerde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Salades,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten

Deze Roero Arneis wijnen worden gemaakt uit een selectie van de oorspronkelijke wijnstronken van de Arneis, volgens de traditionele manier. Rijpt gedurende een korte periode op fles.
Deze wijngaarden van Vite Colte zijn gesitueerd in het hart van de Langhe, het domein ligt op de linkeroever van de Tanaro rivier in het historische centrum van Vezza d’Alba - Cuneo. 

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Arneis 100%

De Arneis is een witte druivensoort die veel in de buurt van Alba (Italië) wordt aangeplant, en is nog niet zo lang geleden gered door een groep Barolo producenten, anders was hij uitgestorven. De Arneis druif wordt veelal gebruikt voor de Roero Arneis (spreek uit als ro-ëro are-nais) en is een witte wijn.

Arneis betekent "kleine moeilijke', een druif die lastig te verbouwen was in de wijngaard. Roero is de naam van de Roeri heuvels in Piëmont, de plaats waar de druif wordt aangeplant. Ze wordt in Italië voornamelijk voor de Roero Arneis gebruikt of om te mixen met andere druiven, die de fruitigheid en zachtheid van de Arneis kunnen gebruiken.

De Roero Arneis, die het best jong gedronken kan worden als aperitief of bij lichte gerechten is een wijn die men in Nederland niet zo veel tegenkomt. In de omgeving van Alba wordt hij veelal ingezet als een typische huiswijn, veel cafés en restaurants schenken hem. Met zijn frisheid en aroma's van amandel, groene appelpeer en meloen lijkt hij wel wat op een kruising tussen een Sauvignon Blanc en een Franse Viognier.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.