Lugana - Le Quaiare 2017

  • 1911008
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 15,71

Omschrijving
NaamLugana - Le Quaiare 2017
WijntypeWitte wijn
RegioLombardia Lago di Garda
ProducentenBertani
WijndomeinAngelini Domains
Druivensoort100% Trebbiano di Lugana
AppellatieD.O.C.
Jaargang2017
Bewaartijd3 à 4 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Pasta pesto,
Pasta roomsaus,
Pizza,
Quiche,
Rauwe vis,
Salades,
Soepen,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten

Handgeplukte 100% Trebbiano di Lugana, de gemiddelde leeftijd van de ranken is 20 jaar. Zachte persing en fermentatie op temperatuur gecontroleerde inox vaten, daarna 3 maanden rijping op inox vaten en rusten op fles.

Lombardia

Lombardia is het land van rijkdom, uitbundige rijkdom in alles. De natuur alleen al werd in haar complexiteit telkens door de ogen van grote meesters doorheen de geschiedenis vanuit een ander perspectief beschreven en bezongen. 
Dit gebied vol extreme natuurelementen is het economisch bruisende hart van Italië, met de ravissante hoofdstad Milaan als unieke parel op zijn kroon. Het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Como onderhouden, samen met vele kleinere meren in de Voor-Alpen en de machtige Po-stroom, de waterhuishouding van de dichtstbevolkte regio van Italië en zorgen er voor een overvloedige vruchtbaarheid.  
Dankzij de veelvuldigheid aan microklimaten kent Lombardia een panoplie aan producten en bereidingen zonder weerga. Het noorden van het Comomeer rond Valtellina is niet alleen om zijn wijn bekend, maar ook culinair om zijn gedroogd en gezouten rundvlees 'bresaola', zijn pizzocheri en zijn polenta taragna.
Het Gardameer is op zijn beurt omringd door citroen- en olijfbomen, die lokaal gebruikt worden om de zoetwatervis mee te kruiden en te bereiden. Rond Pavese in het zuiden vind je dan weer ontelbare recepten met kikkerbillen en vooral… de rijstbereidingen tot risotto, terwijl Mortara berucht en uniek is om zijn ganzenhammetjes.
Door de veelheid aan specifieke terroirsituaties is Lombardia zeer rijk aan druivensoorten en wijnnamen, De hiërarchische toppers zijn Franciacorta spumante, die volgens de metodo classico gemaakt wordt uit klassieke champagnedruiven, maar de pinot meunier is hier vervangen door pinot bianco. Het blijft de vraag of chardonnay en pinot noir eerst hier stonden voor ze naar Frankrijk geëxporteerd werden?!  
Hoog tegen de flanken van de Alpen, vanop duizend meter hoge en moordend steile terrassen, verraste Valtellina enkele jaren geleden alleman door kort na elkaar voor twee wijnstijlen de DOCG-kroon te verwerven met een superiore Sforzato della Valtellina of Sfursat di Valtellina en Valtellina Superiore, waarbij ook de geografische herkomstduiding mag: Sassella, Grumello, of Sommarovina. De eerste is een veredelde vorm van de gewone Valtellina, voor 90% gemaakt uit de nebbiolo, die hier lokaal chiavennasca genoemd wordt. De tweede, sfursat, is een wijn afkomstig van dezelfde streek en bedruiving, maar van ingedroogde druiven. Na de late oogst worden de trossen te drogen gelegd tot een stuk in de winter.
Na een extreme pelmaceratie en de gisting wordt de wijn nog verder gerijpt op houten vaatjes.

Trebbiano di Lugana 100%

Trebbiano di soave (of trebbiano di lugana) is een wit druivenras uit Lombardije. Veel producenten gebruiken tegenwoordig het synoniem turbiana om verwarring te vermijden met de kwalitatief minder goede druif trebbiano di toscana. DNA-onderzoek in 2008 heeft uitgewezen dat dit ras identiek is aan verdicchio bianco uit de Marken. Dit ras floreert, zoals de naam ook aangeeft, in Lombardije en Veneto ten zuiden van het Gardameer, binnen de herkomstbenaming DOC Lugana.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.