Opera Chardonnay - Terrazze Retiche di Sondrio

  • 0811045
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 15,75€ 23,50

Omschrijving
NaamOpera Chardonnay - Terrazze Retiche di Sondrio
WijntypeWitte wijn
RegioLombardia Valtellina
ProducentenMamete Prevostini
WijndomeinMamete Prevostini
Druivensoort80% Chardonnay,
20% Sauvignon Blanc
AppellatieI.G.T.
Jaargang2016
Bewaartijd3 à 5 jaar
Alcoholpercentage13,5%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Rauwe vis,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten,
Wit vlees

Het domein ligt in het hart van de Valtellina regio, de belangrijkste zone in de bergen, met terraswijngaarden, gelegen ten noorden van het Comomeer. De druiven worden met de hand geplukt en in houten bakken gelegd waar ze voor een korte periode van 15 dagen kunnen fermenteren. De druiven worden dan zacht geperst, de wijn zal dan gedurende 8 maanden rijpen in eiken vaten.

Lombardia

Lombardia is het land van rijkdom, uitbundige rijkdom in alles. De natuur alleen al werd in haar complexiteit telkens door de ogen van grote meesters doorheen de geschiedenis vanuit een ander perspectief beschreven en bezongen. 
Dit gebied vol extreme natuurelementen is het economisch bruisende hart van Italië, met de ravissante hoofdstad Milaan als unieke parel op zijn kroon. Het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Como onderhouden, samen met vele kleinere meren in de Voor-Alpen en de machtige Po-stroom, de waterhuishouding van de dichtstbevolkte regio van Italië en zorgen er voor een overvloedige vruchtbaarheid.  
Dankzij de veelvuldigheid aan microklimaten kent Lombardia een panoplie aan producten en bereidingen zonder weerga. Het noorden van het Comomeer rond Valtellina is niet alleen om zijn wijn bekend, maar ook culinair om zijn gedroogd en gezouten rundvlees 'bresaola', zijn pizzocheri en zijn polenta taragna.
Het Gardameer is op zijn beurt omringd door citroen- en olijfbomen, die lokaal gebruikt worden om de zoetwatervis mee te kruiden en te bereiden. Rond Pavese in het zuiden vind je dan weer ontelbare recepten met kikkerbillen en vooral… de rijstbereidingen tot risotto, terwijl Mortara berucht en uniek is om zijn ganzenhammetjes.
Door de veelheid aan specifieke terroirsituaties is Lombardia zeer rijk aan druivensoorten en wijnnamen, De hiërarchische toppers zijn Franciacorta spumante, die volgens de metodo classico gemaakt wordt uit klassieke champagnedruiven, maar de pinot meunier is hier vervangen door pinot bianco. Het blijft de vraag of chardonnay en pinot noir eerst hier stonden voor ze naar Frankrijk geëxporteerd werden?!  
Hoog tegen de flanken van de Alpen, vanop duizend meter hoge en moordend steile terrassen, verraste Valtellina enkele jaren geleden alleman door kort na elkaar voor twee wijnstijlen de DOCG-kroon te verwerven met een superiore Sforzato della Valtellina of Sfursat di Valtellina en Valtellina Superiore, waarbij ook de geografische herkomstduiding mag: Sassella, Grumello, of Sommarovina. De eerste is een veredelde vorm van de gewone Valtellina, voor 90% gemaakt uit de nebbiolo, die hier lokaal chiavennasca genoemd wordt. De tweede, sfursat, is een wijn afkomstig van dezelfde streek en bedruiving, maar van ingedroogde druiven. Na de late oogst worden de trossen te drogen gelegd tot een stuk in de winter.
Na een extreme pelmaceratie en de gisting wordt de wijn nog verder gerijpt op houten vaatjes.

Chardonnay 80%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Sauvignon Blanc 20%

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar SpanjeNoord-ItaliëNieuw-ZeelandChili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.


Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.