Gavi di Gavi 2018 - Masseria dei Carmelitani

  • 1111238
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 15,00

Dit product is momenteel niet meer voorradig, maar zal binnen 14 dagen in voorraad komen!
Omschrijving
NaamGavi di Gavi 2018 - Masseria dei Carmelitani
WijntypeWitte wijn
RegioPiemonte Gavi
ProducentenVite Colte
WijndomeinVite Colte
Druivensoort100% Cortese
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2017
Bewaartijd1 à 2 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Gebakken en gegrilde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Pasta roomsaus,
Rauwe vis,
Risotto of rijst,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Verse en zachte kazen,
Vissoep

De wijngaarden van Vite Colte waar de Cortese druif is aangepland zijn gesitueerd in het stadje Gavi, Piemonte. De kleine regio Gavi is heel speciaal door de terroir en het microklimaat. 

De wijnmaker prefereert een fermentatie van 10 dagen op temperatuur gecontroleerde inox vaten om zo de frisheid van de aroma’s beter te beschermen.  

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Cortese 100%

Cortese is een witte druif van goede kwaliteit. Men maakt er de beroemde en dure Gavi-wijnen van. Het grootste gedeelte van de aanplant staat in de Piemonte. De wijnen van de Cortese druif zijn fris-zuur en enigszins neutraal van karakter.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.