Barbera d'Alba Superiore Croere 2015

  • 1110240
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 16,90

Omschrijving
NaamBarbera d'Alba Superiore Croere 2015
WijntypeRode wijn
RegioPiemonte Alba
ProducentenVite Colte
WijndomeinVite Colte
Druivensoort100% Barbera
AppellatieD.O.C.
Jaargang2016
Bewaartijd6 à 10 jaar
Alcoholpercentage14,5%
Kleurdiep robijnrood
Schenktemperatuur18 à 20° C
ServeeradviesFijne vleeswaren,
Gevogelte,
Koud buffet van vlees,
Quiche,
Risotto of rijst,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten,
Wit vlees

Deze prachtige wijngaard van Vite Colte is gesitueerd in de zone “Croere” dicht tegen het dorpje Castagnito, Piemonte. 
De wijn rijpt in Franse eiken vaten gedurende 15 maanden, 30% op nieuwe en 70% die voor de tweede maal worden gebruikt, daarna nog 6 à 8 maanden op fles.

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Barbera 100%

Het werd tot voor kort algemeen aangenomen dat dit ras ontstaan was in de heuvels van Monferrato, dat midden in de regio Piëmont ligt. Maar inmiddels zijn er sterke aanwijzigingen dat de druif afkomstig is uit de streek rondom Asti, waar deze druif aan het einde van de 18e eeuw wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. 

Het is een blauwe druivensoort die probleemloos op allerlei bodemsoorten gedijt en een royaal volume per hectare kan leveren tot wel 70 hectoliter per hectare. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine-gehalte.

De Barbera d'Asti en de Barbera Monferrato Superiore hebben de DOCG status terwijl de Barbera d'Alba en de Barbera Monferrato beiden de DOC status hebben.

Hoge opbrengsten genereren heel lichte en dunne wijnen, maar wordt de opbrengst laag gehouden dan worden kostbare wijnen gemaakt die door hun lageren op eikenhouten vaten, jaren bewaard kunnen worden.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.