Sommarovina Valtellina Superiore Sassella 2017

  • 0810049
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 32,61

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamSommarovina Valtellina Superiore Sassella 2017
WijntypeRode wijn
RegioLombardia Valtellina
ProducentenMamete Prevostini
WijndomeinMamete Prevostini
Druivensoort100% Nebbiolo
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2016
Bewaartijd10 à 15 jaar
Alcoholpercentage14%
Kleurdiep granaatrood
Schenktemperatuur16 à 18° C
ServeeradviesBBQ,
Gebraden en gegrild rood vlees,
Gefrituurde of gegrilde groenten,
Gerijpte en harde kazen,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Stoofpotjes,
Terrines

Het domein ligt in het hart van de Valtellina regio, ten noorden van het Comomeer, de belangrijkste zone op de zuidflanken van de Alpen met terraswijngaarden. De Valtellina zone is het enigste gebied buiten de Piemonte waar de schitterende Nebbiolo druiven worden aangeplant.

Met de handgeplukte druiven, alleen de perfecte druiven overleven de vijf kwaliteitscriteria. Daarna zachte persing, en alcoholic fermentatie op T° gecontroleerde inox vaten gedurende 15 dagen, gevolgd door een maceratie van 25° C in contact met de pel. Daarna 12 maanden rijping in eiken vaten en 8 maand verfijning op fles.

Ne de persing van de wijn wordt de wijn opgeslagen in Franse eiken barrique, waar de malolactische fermentatie start voor een periode van 12 maanden. Daarna 12 maanden rijping op barrique gedurende 12 maanden en 10 maanden verfijning op fles vooraleer de wijn wordt vrijgegeven.

Robijnrode kleur met granaatrode schakeringen. Aangename neus met hinten van vers rood fruit, hibiscus en rozen met de intense ondersteuning van balsamica met kruidige sensatie. Dit is een warme wijn, persistend en zeer elegant met een likeurachtige afdronk van amandelen, die bevestigen dat het een compacte karaktervolle wijn is.   

Perfect te serveren bij rood vlees en halfharde en gerijpte kazen.

3 rode Bicchieri in de Gambero Rosso en veel Internationale beoordelingen.

Lombardia

Lombardia is het land van rijkdom, uitbundige rijkdom in alles. De natuur alleen al werd in haar complexiteit telkens door de ogen van grote meesters doorheen de geschiedenis vanuit een ander perspectief beschreven en bezongen. 
Dit gebied vol extreme natuurelementen is het economisch bruisende hart van Italië, met de ravissante hoofdstad Milaan als unieke parel op zijn kroon. Het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Como onderhouden, samen met vele kleinere meren in de Voor-Alpen en de machtige Po-stroom, de waterhuishouding van de dichtstbevolkte regio van Italië en zorgen er voor een overvloedige vruchtbaarheid.  
Dankzij de veelvuldigheid aan microklimaten kent Lombardia een panoplie aan producten en bereidingen zonder weerga. Het noorden van het Comomeer rond Valtellina is niet alleen om zijn wijn bekend, maar ook culinair om zijn gedroogd en gezouten rundvlees 'bresaola', zijn pizzocheri en zijn polenta taragna.
Het Gardameer is op zijn beurt omringd door citroen- en olijfbomen, die lokaal gebruikt worden om de zoetwatervis mee te kruiden en te bereiden. Rond Pavese in het zuiden vind je dan weer ontelbare recepten met kikkerbillen en vooral… de rijstbereidingen tot risotto, terwijl Mortara berucht en uniek is om zijn ganzenhammetjes.
Door de veelheid aan specifieke terroirsituaties is Lombardia zeer rijk aan druivensoorten en wijnnamen, De hiërarchische toppers zijn Franciacorta spumante, die volgens de metodo classico gemaakt wordt uit klassieke champagnedruiven, maar de pinot meunier is hier vervangen door pinot bianco. Het blijft de vraag of chardonnay en pinot noir eerst hier stonden voor ze naar Frankrijk geëxporteerd werden?!  
Hoog tegen de flanken van de Alpen, vanop duizend meter hoge en moordend steile terrassen, verraste Valtellina enkele jaren geleden alleman door kort na elkaar voor twee wijnstijlen de DOCG-kroon te verwerven met een superiore Sforzato della Valtellina of Sfursat di Valtellina en Valtellina Superiore, waarbij ook de geografische herkomstduiding mag: Sassella, Grumello, of Sommarovina. De eerste is een veredelde vorm van de gewone Valtellina, voor 90% gemaakt uit de nebbiolo, die hier lokaal chiavennasca genoemd wordt. De tweede, sfursat, is een wijn afkomstig van dezelfde streek en bedruiving, maar van ingedroogde druiven. Na de late oogst worden de trossen te drogen gelegd tot een stuk in de winter.
Na een extreme pelmaceratie en de gisting wordt de wijn nog verder gerijpt op houten vaatjes.

Nebbiolo 100%

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte vult.

De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt.

Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen op de warmste hellingen met min of meer zuidelijke expositie. En niet op de hogere delen van de heuvels, maar tot ca 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping.

Vanwege deze tannines wordt nebbiolowijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het altijd een wijn die vooral als hij jong is  merkbare tannines heeft en veel structuur heeft. Vrijwel alle wijnen van de nebbiolo hebben baat bij flesrijping, soms van maar een paar jaar, maar de crus 10-20 jaar of zelfs nog (veel) meer.
Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes en geraniums, rozenblaadjes, en aardse tonen zoals (bos)grond, paddestoelen en teer. Een ander zeer herkenbaar kenmerk is zijn kleur: Nebbiolo heeft relatief weinig kleur, heeft een bruin-rode kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (verbruining)

Wijn van de Nebbiolo druif kan vanwege zijn kracht en structuur in de regel het beste gedronken worden naast iets te eten (het beste eiwitrijk), zeker wanneer die niet heel oud is. Klassieke combinaties zijn met gebakken en gebraden rood vlees maar vooral met wild. Echte herfst- en winterwijnen en een goede cru nebbiolo is vaak de ideale begeleider van een mooi feestdiner.

Locale benamingen (synoniemen) voor de Nebbiolo: Spanna, Chiavenasca in Valtellina

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.