Dolcetto d'Alba Roccabella

  • 1110244
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 9,40

Omschrijving
NaamDolcetto d'Alba Roccabella
WijntypeRode wijn
RegioPiemonte Alba
ProducentenTerre da Vino
WijndomeinTerre da Vino
Druivensoort100% Dolcetto
AppellatieD.O.C.
Jaargang2014
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurdiep robijnrood
Schenktemperatuur12 à 14° C
Serveeradvies

Deze prachtige wijngaard is gesitueerd in het dorpje Sinio, dicht tegen Alba. Maceratie gedurende 10 dagen, gevolgd door malolactische fermentatie. Gerijpt in temperatuur gecontroleerde inox vaten, daarna 3 maanden rijping op fles vooraleer op de markt te komen.
Kan ook fris gedronken worden. 

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Dolcetto 100%

Dolcetto is een vroeg rijpende blauwe druif. Deze druif is kenmerkend voor Noord-Italië en met name voor Piëmonte. Dolcetto betekent "kleine zoete". De druif geeft een droge rode wijn die jong wordt gedronken.

Er zijn in Piëmont meerdere DOC(G)’s waar de Dolcetto de belangrijkste druif is. Dit zijn AlbaAstiAcqui en Dogliani. Over het algemeen wordt de wijn Dolcetto d’Alba als de bekendste beschouwd, zowel kwalitatief als kwantitatief.

Kenmerken: Deze druif geeft een wijn met een relatief lage zuurgraad, zachte tannines, terwil het aroma's geeft van veel zwart fruit, koffie en zeker ook een hint van viooltjes. De wijn vormt een goede combinatie met pasta en tomatensaus, lam en harde oude kazen zoals Pecorino. In Ligurië, waar deze druif beter bekend is als "Ormeasco", vinden we de druif die veel minder fruit in zijn aroma heeft en veel aardser is in de smaak.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.