Passito Sagrantino di Montefalco

  • 1713144
  • Zoete wijn

Aantal in doos: 1
Prijs per fles

€ 27,31

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamPassito Sagrantino di Montefalco
WijntypeZoete wijn
RegioUmbria Montefalco
ProducentenFratelli Pardi
WijndomeinCantina Pardi
Druivensoort100% Sagrantino
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2010
Bewaartijd10 à 15 jaar
Alcoholpercentage14,5%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur14 à 16° C
ServeeradviesChocolade,
Foie gras,
Konijn,
Schimmelkazen,
Stoofpotjes,
Taart,
Terrines

De wijngaarden zijn gesitueerd in Gualdo Cattaneo, de productieregio van Sagrantino di Montefalco - Umbria.
100 % Sagrantino. Gedurende 10-16 dagen maceratie en daarna fermentatie op inox vaten, rijping gedurende 18 maanden, in barrique, en 12 maanden in inox vaten. 

Umbria

Umbrië is een kleine heuvelachtige streek in het centrum van Italië, tussen Latium en Toscane en het wordt vaak het stille Italië genoemd. De Griekse vertaling van de naam is Ombrikoi, wat regenachtig betekent, verwijzend naar hun overleving na de grote zondvloed. 
De regio kent enkele belangrijke lokale druiven die de wijnen een eigen karakter geven. Voor de witte wijnen is dit de grechetto, sterk verwant aan de greco en zoals de naam laat vermoeden afkomstig uit Griekenland. Grechetto is sterk dominant aanwezig in verschillende DOC's, puur of geblend met andere druiven, zoals in de meest populaire witte wijn van de regio, de Orvieto. 
Dé rode specialiteit is de sagrantino, die echter enkel aangeplant is in vijf gemeenten, inclusief Montefalco, waar hij de bijna exclusieve basis vormt van de DOCG met die naam. Sagrantino is een druif die al sinds de oudheid in Umbria wordt geteeld. Maar het was wachten op Marco Caprai, die in de laatste generatie de specifieke tanninestructuur van de druif kon temmen.
In 1992 kreeg de Sagrantino di Montefalco of ook wel omgekeerd Montefalco Sagrantino genoemd het DOCG nominatie. Nieuwe superoenologen als Ricardo Cottarella maken er nu hun opwachting met sublieme, eigentijdse en prijsvriendelijke wijnen. Naast de lokale sangiovese en sagrantino knuffelen ook de internationale druiven als merlot en cabernet er in deze speciale biotoop.
Maar ook de witte wijnen zijn in de laatste decennia zodanig veranderd dat ze nauwelijks nog te herkennen zijn. Terwijl ze vroeger simpele 'toeristenwijntjes' waren die vaak oxidatieve trekken vertoonden, scoren ze nu hoog. Naast de eerder genoemde grechetto, die de witte wijnplak zwaait in Umbrië, zijn drupeggio (canaiolo bianco), roscetto en de alomtegenwoordige trebbiano ook belangrijke tenoren. 

Sagrantino 100%

De Sagrantino is een blauwe Italiaanse druivensoort, die sinds eeuwen wordt gecultiveerd op de heuvels rond Montefalco in Umbrië

Sagrantino wordt beschouwd als inheems, hoewel er diverse theorieën in verband met de oorsprong zijn. Sommigen geloven dat de druif uit Spanje is geïmporteerd, anderen zeggen dat ze door de eerste Franciscaner monniken werd ingevoerd, en nog anderen beweren dat ze naar Italië door Saracenen werd meegebracht. Of Sagrantino nu van de druif Itriola voortkomt, beschreven door de Latijnse historicus Plinius de Oudere, of volgens een oud volksverhaal, van een eerder onbekende druif stamt die door een monnik van een reis naar een ver land werd meegebracht, is moeilijk te achterhalen. Een paar decennia geleden hadden alleen gespecialiseerde wijnkenners en uiteraard de mensen uit de streek van Montefalco, in het hart van Umbrië, gehoord van deze DOCG-wijn.

Kenmerken: Druiven liggen te drogen om Passito-wijnen te maken - De naam Sagrantino (vroeger ook 'Sacrantino') is vermoedelijk afgeleid van sagra (soort volksfeest of oogstfeest) en de naam voor een miswijn "vino per i Sacramenti", een zoete passito versie, die ook wordt gemaakt van 100% gedroogde Sagrantino-druiven.

Passito is een Italiaanse term die gebruikt wordt voor natuurlijk zoete wijnen die gevinifiëerd worden op basis van ingedroogde druiven. Rond half oktober worden de trossen van de wijnstok gehaald en te drogen gelegd op rieten matten. Het overtollige vocht verdwijnt dus waardoor de overgebleven druiven zo'n hoog suikergehalte hebben dat de gistcellen dat suiker niet geheel kunnen omzetten in alcohol.

De diepe robijnrode tot bijna zwarte kleur is even opvallend als de helderheid van deze wijn. Een blijvende en krachtige neus herinnert aan wilde bloemen, viooltjes, rijp fruit en braambessen met een toets van zachte tabak en fijn leder. De aroma's van bosfruit, bessen en cassis en de ronde, sappige en krachtige smaak van Sagrantino wordt ondersteund door zijdezachte en evenwichtige tannines: vanille en een licht gebrande toets van de lange rijping in barriques.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.