Rosato Marche 2017 - Sensuade

  • 213095
  • Rosé wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 15,21

Omschrijving
NaamRosato Marche 2017 - Sensuade
WijntypeRosé wijn
RegioMarche Castelli di Jesi
ProducentenSanta Barbara
WijndomeinStefano Antonucci
DruivensoortLacrima di Morro d'Alba,
Moscato Rosso
AppellatieI.G.T.
Jaargang2017
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurfuchsia roze
Schenktemperatuur6 à 8° C
ServeeradviesBBQ,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Voorgerechten,
Wit vlees

De wijngaarden zijn  gelegen op de heuvels ten zuidoosten op 250 m. hoogte.
Lacrima di Morro d’Alba, Vernaccia di Pergola en Moscato Rosso.
Fermentatie op temperatuur gecontroleerde inox vaten. 

Marche

Als je één streek uit Italië zou moeten knippen als meest typisch landschap voor het land, dan is het Marche wel, want alle mogelijke modellen van het hele land zitten erin verwerkt. De golvende Marcheheuvels zorgen in de zomer voor een kleurrijke lappendeken, gevormd door de grote variëteit aan landbouwgewassen die er geteeld worden. Deze zijn het resultaat van de gelijkaardige verscheidenheid in de bodem, het zachte mediterrane klimaat en de golvende topografie naar alle windstreken toe. 
De lange kust telt héél wat vissersdorpjes die er vooral schelp- en schaaldieren verhandelen. Volgens de antieke Romeinen ontstonden truffels als gevolg van de blikseminslagen. De edelste aller champignons is er nog steeds veelvuldig te vinden naargelang de seizoenen in verschillende kleuren en vormen: in oktober zien ze wit, in december zwart, in maart 'bianchetto' en in de zomer 'scorzone'.  
Wijn is misschien wel de oudste cultuur in Marche. Al van in het ijzertijdperk zijn souvenirs teruggevonden die wijzen op de aanwezigheid van vitis vinifera, de moeder aller wijndruivenfamilies. De oudste vondsten komen uit de regio die nu Piceno heet en onder die DOC-naam meer dan de helft van de streek beslaat.
In Marche overheersen de witte druivenrassen, met bovenaan de lijst de machtige verdicchio bianco. Verdicchio, die vooral rond Jesi en Matelica sublieme, complexe wijnen voortbrengt, kan zowel op inox als op eiken vaten verrukkelijke wijnen leveren. Getuige daarvan zijn de verschillende tre bicchieri..
De rode DOCG Conero is een klein subgebied binnen de grote Piceno-regio, als een amfitheater gelegen rond de hoofdstad Ancona. De basis is de druif montepulciano, die zowat langs heel centraal-oostelijk Italië de basis vormt van alle kwaliteitswijnen. 
Zowel qua druivensoorten als qua stijlen ziet het wijnlandschap in Marche er net als in de andere landbouwgewassen als een lappendeken uit. Je kunt geen wijnstijl noemen die er niet geproduceerd wordt. Van spumanti tot recioti en passiti, zowel in rood als wit. 

Lacrima di Morro d'Alba

De Lacrima is een vrij zeldzame en onbekende Italiaanse blauwe wijndruif. De Lacrima geeft bloemige, rode wijnen waarin je viooltjes, aardbeien en frambozen kunt herkennen. Ze zijn fris en fleurig en worden jong gedronken. Je kunt bij ons één wijn van de Lacrima kopen. Deze wijn vind je aan de linkerkant van deze pagina.

In de jaren 1980 was de Lacrima bijna uitgestorven maar inmiddels is hij aan een bescheiden comeback bezig. Terecht, want deze 'Gamay van Midden-Italië' kan beslist leuke rode wijnen geven. Net als wijn van de Gamay fris en fruitig, maar bloemiger en uitbundiger. De meeste komen uit de provincie Marche. Het gebiedje Morro d'Alba geldt als de bakermat en hier komen waarschijnlijk ook de mooiste wijnen van de Lacrima vandaan. Niet enkel droge, maar ook zoete rode passito wijnen.

Moscato Rosso

Terwijl de Moscato Bianco als witte druif wordt herkend, wordt hij ook zeer regelmatig in rozige of roodachtige kleur aangetroffen. De kleur van deze druif kan verrassend genoeg per jaar verschillen aan dezelfde druivenrank. De druif blijft gelukkig in iedere kleurschakering bruikbaar als de perfecte basis voor Moscato d’Asti.

Muskaatdruiven zijn naar nootmuskaat vernoemd omdat zij een zoete, nootmuskaatachtige smaak hebben. Daarnaast zijn muskaatdruiven goed te herkennen aan hun knapperigheid tijdens het eten van de vrucht. De wijnen gemaakt van Muscat blanc à petit grains zijn over het algemeen muskaatwijnen van de hoogste kwaliteit. Deze wijnen proeven bloemig en fruiting zoet, maar blijven altijd subtiel.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.