Spumante Franciacorta Rosé Brut Met.Clas.

  • 214301
  • Schuimwijn - Spumante Metodo Classico

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 29,00

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamSpumante Franciacorta Rosé Brut Met.Clas.
WijntypeSchuimwijn - Spumante Metodo Classico
RegioLombardia Franciacorta
ProducentenMirabella
WijndomeinMirabella
Druivensoort45% Chardonnay,
45% Pinot Nero,
10% Pinot Bianco
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2018
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurzachtroze en helder
Schenktemperatuur6 à 8° C
ServeeradviesAperitief,
Fruit,
Gerookte vis,
Koud buffet van vis,
Rauwe vis,
Schaal - en schelpdieren,
Taart,
Voorgerechten

45% Chardonnay, 45% Pinot Bianco en 10% Pinot Nero, de druiven van deze rosé schuimwijn zijn handgeplukt. Zachte persing, fermentatie in thermogeconditioneerde inox vaten. En volgens de traditionele methode, tweede gisting op fles gedurende 24 maanden. 10 gr. suiker per liter.

Lombardia

Lombardia is het land van rijkdom, uitbundige rijkdom in alles. De natuur alleen al werd in haar complexiteit telkens door de ogen van grote meesters doorheen de geschiedenis vanuit een ander perspectief beschreven en bezongen. 
Dit gebied vol extreme natuurelementen is het economisch bruisende hart van Italië, met de ravissante hoofdstad Milaan als unieke parel op zijn kroon. Het Lago Maggiore, Lago di Garda en Lago di Como onderhouden, samen met vele kleinere meren in de Voor-Alpen en de machtige Po-stroom, de waterhuishouding van de dichtstbevolkte regio van Italië en zorgen er voor een overvloedige vruchtbaarheid.  
Dankzij de veelvuldigheid aan microklimaten kent Lombardia een panoplie aan producten en bereidingen zonder weerga. Het noorden van het Comomeer rond Valtellina is niet alleen om zijn wijn bekend, maar ook culinair om zijn gedroogd en gezouten rundvlees 'bresaola', zijn pizzocheri en zijn polenta taragna.
Het Gardameer is op zijn beurt omringd door citroen- en olijfbomen, die lokaal gebruikt worden om de zoetwatervis mee te kruiden en te bereiden. Rond Pavese in het zuiden vind je dan weer ontelbare recepten met kikkerbillen en vooral… de rijstbereidingen tot risotto, terwijl Mortara berucht en uniek is om zijn ganzenhammetjes.
Door de veelheid aan specifieke terroirsituaties is Lombardia zeer rijk aan druivensoorten en wijnnamen, De hiërarchische toppers zijn Franciacorta spumante, die volgens de metodo classico gemaakt wordt uit klassieke champagnedruiven, maar de pinot meunier is hier vervangen door pinot bianco. Het blijft de vraag of chardonnay en pinot noir eerst hier stonden voor ze naar Frankrijk geëxporteerd werden?!  
Hoog tegen de flanken van de Alpen, vanop duizend meter hoge en moordend steile terrassen, verraste Valtellina enkele jaren geleden alleman door kort na elkaar voor twee wijnstijlen de DOCG-kroon te verwerven met een superiore Sforzato della Valtellina of Sfursat di Valtellina en Valtellina Superiore, waarbij ook de geografische herkomstduiding mag: Sassella, Grumello, of Sommarovina. De eerste is een veredelde vorm van de gewone Valtellina, voor 90% gemaakt uit de nebbiolo, die hier lokaal chiavennasca genoemd wordt. De tweede, sfursat, is een wijn afkomstig van dezelfde streek en bedruiving, maar van ingedroogde druiven. Na de late oogst worden de trossen te drogen gelegd tot een stuk in de winter.
Na een extreme pelmaceratie en de gisting wordt de wijn nog verder gerijpt op houten vaatjes.

Chardonnay 45%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Pinot Nero 45%

De oorsprong van de 'Pinot Noir' ligt in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'Cabernet Sauvignon'. Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan. Ook in Noord-Italië komt de druif veel voor.

Terroir : Klimaat: De druif rijpt tamelijk vroeg, met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd.

Rode wijn van pinot nero hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Spumante Rosé.

Aroma: aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur

Pinot Bianco 10%

Pinot bianco is een internationale witte druivensoort, in Italië vinden we het druivenras in verschillende regio’s terug. Onder andere in Lombardije: op de westelijke oevers van het Gardameer, ten westen van het Iseomeer en ten slotte als mogelijke blenddruif voor de wijnen – zowel stille als schuimwijnen – van de franciacortaregio.

Het succes van zowel pinot bianco als pinot grigio in Zuid-Tirol is dan weer verrassend, beide druiven leveren hier immers een wijnstijl op die je niet snel ergens anders ter wereld tegenkomt. Pinot bianco bereikt in deze regio het perfecte evenwicht tussen zuiverheid en frisheid enerzijds en sappig zalvend fruit anderzijds. 

Daarnaast vind je pinot bianco ook terug in Friuli, Veneto, Molise, Trentino en Valle d’Aosta.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.