Chardonnay Piemonte 2018 - Fosche

  • 1111245
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 12,31

Omschrijving
NaamChardonnay Piemonte 2018 - Fosche
WijntypeWitte wijn
RegioPiemonte Alto Monferrato
ProducentenVite Colte
WijndomeinVite Colte
Druivensoort100% Chardonnay
AppellatieD.O.C.
Jaargang2017
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage14%
Kleurbriljant strogeel
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesFijne vleeswaren,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Pasta pesto,
Risotto of rijst,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Soepen,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten,
Wit vlees

Deze wijngaarden van Vite Colte zijn gesitueerd in de regio van Alto Monferrato, Piemonte.
Na een zachte persing en een korte, koude maceratie volgt een fermentatie op temperatuur gecontroleerde vaten aan 18 - 20° C, om de aroma's naar boven te brengen.
Daarna volgt een malolactische fermentatie en een periode van minimum 2 maanden 'sur lie', teneinde de complexiteit en het potentieel van de wijn te ontwikkelen.
Dan volgt de botteling, met toevoeging van 5 - 15 % van de vorige wijnoogst die werd gerijpt op barrique. 

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Chardonnay 100%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.