Lorenzo & Isabelle Super Tuscan

  • 1510159
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 24,99€ 35,80

Omschrijving
NaamLorenzo & Isabelle Super Tuscan
WijntypeRode wijn
RegioToscana Montalcino
ProducentenIl Palazzone
WijndomeinIl Palazzone
Druivensoort50% Sangiovese Grosso,
45% Cabernet Franc,
5% Petit Verdot
AppellatieI.G.T.
Jaargang2013
Bewaartijd10 à 15 jaar
Alcoholpercentage13,5%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur16 à 18° C
ServeeradviesGebraden en gegrild rood vlees,
Gerijpte en harde kazen,
Pelswild,
Pluimwild,
Stoofpotjes

Deze prachtige Super Tuscan wordt beschouwd als één van de Top 100 wijnen in Italië.
De 3 wijngaarden Due Porte, Vigna del Capa en Castelnuovo dell’Abate zijn gesitueerd in Montalcino, een pittoresk, welbekend stadje ten zuiden van Siena - Toscane. 

50 % Sangiovese Grosso, 45 % Cabernet Franc, 5 % Petit Verdot. 
Gedurende 34 maanden rijping in grote houten vaten.

Toscana

Toscane is gewoonweg waanzinnig mooi met een mix van wijngaarden en olijfbomen.
Dankzij de Medici's heeft de Renaissance in Toscane misschien wel haar meest authentieke weerspiegeling bereikt, een elegantie zonder weerga uitstralend in steden als Firenze, Siena, Lucca en Pisa.
In tegenstelling tot die rijkdom is de keuken van Toscane 'simpel'. Die eenvoud is echter bijzonder rijk aan smaak en bijna sensueel door haar puurheid en intensiteit aan smaak.
Cultuurfanaten lopen met de mond open de geboorte van Venus van Botticelli te bewonderen, in de wereldberoemde Galleria degli Uffizi in Firenze. Aanhangers van eigentijdse kunst zoeken verwoed naar het 'laboratorio di scultura' in Carrara en de vele collecties in private villa's.
Natuurfreaks verdwalen gewild in een van de 120 beschermde natuurparken. Kusttoeristen en zonnekloppers trekken Napoleon achterna op Elba, in de Toscaanse archipel, of zoeken er naar toermalijn en pyriet. 
Wijnliefhebbers hebben het moeilijker dan iedereen, want waar kies je nu voor in Toscane? Grandeur? Finesse? Decadentie? Of de devote bedwelming van een Vin Santo? Niet minder dan veertien wijnroutes lopen door Toscane, het bruisend wijnhart van Italië. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese. Soms de piccolo-kloon, soms de grosso-versie. Andere lokale druiven vullen slechts een aanvullende taak in, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren. Enkele Bordelese, Bourgondische en Rhônesoorten hebben zich hier en daar goed genesteld en maken er ook nu nog wijnen van fabuleus niveau. Maar sangiovese-wijnen zijn grootser dan ooit, eleganter dan ooit en fijner dan ooit!
De Chianti (Classico), met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.

Sangiovese Grosso 50%

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuur-schommelingen. Heeft een dikke pel aan de buitenkant maar is delicaat vanbinnen, langzame rijpingsperiode, maar moeilijk te temmen, Aroma's: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.

Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is de meest geplante druif in Italië - met ongeveer 100.000 hectareproduceert ze 10% van alle wijn in het land. In 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Anderen beweren meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - dat de naam is afgeleid van het Latijnse sanguis Iovis, wat bloed van Jupiter betekent.

De grootste verschillen bestaan er tussen Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo, waarbij de adjectieven vooral verwijzen naar de grootte van de druif.
In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. 

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Afhankelijk van de terroire, regio en klimaatomstandigheden. 

Brunello di Montalcino 
De hoogste expressie van Sangiovese is afkomstig van de donkere Sangiovese Grosso kloon, het toont een prachtige rijke wijn met innerlijke kracht en complexiteit en met aroma’s van bosfruit, kersen en kruiden. Brunello komt op de markt vijf jaar na de oogst, 3 jaar rijping op eiken vaten en 2 jaar rijping op fles, en de Riserva vereist een extra jaar van kelder veroudering. 
Rosso di Montalcino is een minder strakke wijn, 6 maanden op eiken vaten en 6 maanden rijping op fles. Het grondgebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk microklimaat afgeschermd door de berg Monte Amiata.

Vino Nobile di Montepulciano 
Ooit de edelste van alle Toscaanse wijnen, de Vino Nobile is gemaakt met de Prugnolo Gentile kloon. De wijn is minimaal 70% Sangiovese, met lokale druiven Canaiolo Nero en Mammolo. Deze regio biedt ook een basiswijn, de Rosso di Montepulciano, en een top-shelf wijn, de Riserva. De wijnen tonen donkere, aardse kenmerken, vaak met subtiele ondertonen van gedroogde kruiden of blauwe bloemen. 

Chianti Classico
Deze niet aan zee grenzende wijnzone is de traditionele oorsprong van de Sangiovese en heeft de grootste invloed gehad op de stilistische evolutie. De wijn moet ten minste uit 80% Sangiovese bestaan en wijnboeren kunnen inheemse druiven toevoegen (Canaiolo en Colorino) of internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon of Merlot). Er is een groeiende beweging voor de productie van Chianti Classico (en de Riserva versie) als 100% Sangiovese.

Morellino di Scansano
Snel groeiend in populariteit, is deze opkomende wijnzone gelegen rond het pittoreske dorp Scansano in Maremma. Morellino is de lokale naam voor Sangiovese en de voorschriften voor wijnproductie vereisen dat het druivenras bestaat uit ten minste 85% Sangiovese. De wijn heeft geen behoefte aan veroudering op hout en dit helpt de wijn om zijn frisse, verse, fruitige karakteristieken te behouden.

Kust Toscane 
Met Sangiovese expressies in de Montecucco en de Maremma subzones biedt kust Toscane rijke, zonovergoten expressies van de druif. In de neus noties van zwarte bessen en aardbei, en in de mond heldere kersensmaken.

Cabernet Franc 45%

De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.

Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.

Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.

Aroma's: aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen

Petit Verdot 5%

De druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine's waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben.

Volgens kenners kan de druif bij het maken van een topwijn het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. Met zijn lage rendement en een late oogsttijd, en daarmee grote risico's, is het verbouwen van deze druif in Frankrijk alleen mogelijk voor grote, rijke wijnbouwers. Deze zijn niet afhankelijk van de toegevoegde waarde van deze druif in een blend met andere druivensoorten. In de nieuwe wijnlanden komt deze druif steeds vaker voor in de vorm van een cépage.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.