Alta Langa Brut Metodo Classico

  • 1114161
  • Schuimwijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 37,60

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamAlta Langa Brut Metodo Classico
WijntypeSchuimwijn
RegioPiemonte Serralunga d'Alba - Cerretta
ProducentenEttore Germano
WijndomeinEttore Germano
Druivensoort80% Pinot Nero,
20% Chardonnay
AppellatieD.O.C.G.
Jaargang2014
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurbriljant strogeel
Schenktemperatuur6 à 8° C
ServeeradviesAperitief,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Voorgerechten

80% Pinot Nero, 20% Chardonnay, de druiven van deze Metodo Classico zijn handgeplukt. Zachte persing, fermentatie in thermogeconditioneerde inox vaten. En volgens de traditionele methode, tweede gisting op fles gedurende 24 maanden. 10 gr. suiker per liter.

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Pinot Nero 80%

De oorsprong van de 'Pinot Noir' ligt in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'Cabernet Sauvignon'. Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan. Ook in Noord-Italië komt de druif veel voor.

Terroir : Klimaat: De druif rijpt tamelijk vroeg, met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd.

Rode wijn van pinot nero hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Spumante Rosé.

Aroma: aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur

Chardonnay 20%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.