Tìros - Colli del Limbara

  • 1310036
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 42,10

Omschrijving
NaamTìros - Colli del Limbara
WijntypeRode wijn
RegioSardegna Olbia
ProducentenSiddùra
WijndomeinSiddùra
Druivensoort85% Sangiovese,
15% Cabernet Sauvignon
AppellatieI.G.T.
Jaargang2014
Bewaartijd10 à 15 jaar
Alcoholpercentage14,5%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur16 à 18° C
ServeeradviesBBQ,
Chocolade,
Gebraden en gegrild rood vlees,
Gefrituurde of gegrilde groenten,
Gerijpte en harde kazen,
Lams- en schapenvlees ,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Pelswild,
Stoofpotjes

Als kenmerkend voorbeeld van deze unieke wijn heeft deTìros een neus van een buitengewone complexiteit en een overvloedige robijnrode kleur, die de drinkervaring veranderen tot een puur genot.
De druiven worden met de hand geplukt en ontsteeld, na een maceratie bij lage temperatuur gedurende verschillende dagen, gebeurt de fermentatie in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen inox vaten.
De latere rijping van de wijn in roestvrij stalen tanks en 12 maanden rijping in Franse barrique voltooit de evolutionaire cyclus van deze wijn.
Tìros heeft ook zijn plaats verdiend bij de beste 100 wijnen van de wereld.

 

Sardegna

Aan wijnbouw werd op dit eiland reeds gedaan sinds de VIII° eeuw voor Christus, toen de eilandbewoners de geheimen
van het vak leerden van de Feniciërs.
Een groot gedeelte van de hedendaagse wijnen komt uit de vlakte van Campidano, gelegen tussen de steden Cagliari
en Oristano. Voor de productie van kwaliteitswijnen moeten zeker ook een reeks kleinere gebieden vermeld worden,
zoals de regio rond Alghero, de vallei van de rivier Tirso met de Vernaccia di Oristano, de oostelijke heuvels met de
Cannonau en het schiereiland Gallura in het Noorden dat gekend is voor de Vermentino.

Sangiovese 85%

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuur-schommelingen. Heeft een dikke pel aan de buitenkant maar is delicaat vanbinnen, langzame rijpingsperiode, maar moeilijk te temmen, Aroma's: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.

Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is de meest geplante druif in Italië - met ongeveer 100.000 hectareproduceert ze 10% van alle wijn in het land. In 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Anderen beweren meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - dat de naam is afgeleid van het Latijnse sanguis Iovis, wat bloed van Jupiter betekent.

De grootste verschillen bestaan er tussen Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo, waarbij de adjectieven vooral verwijzen naar de grootte van de druif.
In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. 

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Afhankelijk van de terroire, regio en klimaatomstandigheden. 

Brunello di Montalcino 
De hoogste expressie van Sangiovese is afkomstig van de donkere Sangiovese Grosso kloon, het toont een prachtige rijke wijn met innerlijke kracht en complexiteit en met aroma’s van bosfruit, kersen en kruiden. Brunello komt op de markt vijf jaar na de oogst, 3 jaar rijping op eiken vaten en 2 jaar rijping op fles, en de Riserva vereist een extra jaar van kelder veroudering. 
Rosso di Montalcino is een minder strakke wijn, 6 maanden op eiken vaten en 6 maanden rijping op fles. Het grondgebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk microklimaat afgeschermd door de berg Monte Amiata.

Vino Nobile di Montepulciano 
Ooit de edelste van alle Toscaanse wijnen, de Vino Nobile is gemaakt met de Prugnolo Gentile kloon. De wijn is minimaal 70% Sangiovese, met lokale druiven Canaiolo Nero en Mammolo. Deze regio biedt ook een basiswijn, de Rosso di Montepulciano, en een top-shelf wijn, de Riserva. De wijnen tonen donkere, aardse kenmerken, vaak met subtiele ondertonen van gedroogde kruiden of blauwe bloemen. 

Chianti Classico
Deze niet aan zee grenzende wijnzone is de traditionele oorsprong van de Sangiovese en heeft de grootste invloed gehad op de stilistische evolutie. De wijn moet ten minste uit 80% Sangiovese bestaan en wijnboeren kunnen inheemse druiven toevoegen (Canaiolo en Colorino) of internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon of Merlot). Er is een groeiende beweging voor de productie van Chianti Classico (en de Riserva versie) als 100% Sangiovese.

Morellino di Scansano
Snel groeiend in populariteit, is deze opkomende wijnzone gelegen rond het pittoreske dorp Scansano in Maremma. Morellino is de lokale naam voor Sangiovese en de voorschriften voor wijnproductie vereisen dat het druivenras bestaat uit ten minste 85% Sangiovese. De wijn heeft geen behoefte aan veroudering op hout en dit helpt de wijn om zijn frisse, verse, fruitige karakteristieken te behouden.

Kust Toscane 
Met Sangiovese expressies in de Montecucco en de Maremma subzones biedt kust Toscane rijke, zonovergoten expressies van de druif. In de neus noties van zwarte bessen en aardbei, en in de mond heldere kersensmaken.

Cabernet Sauvignon 15%

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort, ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en is een langzame rijpende druif.

De cabernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

Aroma's: asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, hooigeur, tabak, zwarte bessen.

Geuraanduidingen leiden vaak tot termen als cassis, zwarte of rode bessen of kersen, afhankelijk van de streek waar de druiven gerijpt zijn. Indien de druiven niet goed rijp zijn, leidt dit vaak tot smaakaanduidingen als asperge en rabarber met een vleug peper. Dit kan in beperkte mate aangenaam zijn en termen als een kruidige wijn komen dan vaak om de hoek kijken.

 Indien deze smaak echter te dominant wordt, wordt de wijn vaak vleesachtig genoemd. De wijn is dan niet voor iedereen plezierig om te drinken, al zijn er ook wijnliefhebbers die niets liever hebben.


 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.