Umbria Rosso

  • 1710090
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 10,50

Dit product is momenteel niet meer voorradig, maar zal binnen 14 dagen in voorraad komen!
Omschrijving
NaamUmbria Rosso
WijntypeRode wijn
RegioUmbria Montefalco
ProducentenPerticaia
WijndomeinPerticaia
Druivensoort80% Sangiovese,
10% Colorino,
10% Merlot
AppellatieI.G.T.
Jaargang2016
Bewaartijd3 à 4 jaar
Alcoholpercentage13,5%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur14 à 16° C
ServeeradviesBBQ,
Gefrituurde of gegrilde groenten,
Koud buffet van vlees,
Pasta pesto,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Pizza,
Risotto of rijst,
Verse en zachte kazen,
Wit vlees

De wijngaarden zijn gesitueerd in Gualdo Cattaneo, de productieregio van de Montefalco wijnen. De 
klassieke vinificatie met een fermentatie van 10 dagen, geregeld overpompingen om zoveel mogelijk extractie te bekomen. Daarna een rijping van 6 maanden in inox vaten, en 3 maanden op fles.  

Umbria

Umbrië is een kleine heuvelachtige streek in het centrum van Italië, tussen Latium en Toscane en het wordt vaak het stille Italië genoemd. De Griekse vertaling van de naam is Ombrikoi, wat regenachtig betekent, verwijzend naar hun overleving na de grote zondvloed. 
De regio kent enkele belangrijke lokale druiven die de wijnen een eigen karakter geven. Voor de witte wijnen is dit de grechetto, sterk verwant aan de greco en zoals de naam laat vermoeden afkomstig uit Griekenland. Grechetto is sterk dominant aanwezig in verschillende DOC's, puur of geblend met andere druiven, zoals in de meest populaire witte wijn van de regio, de Orvieto. 
Dé rode specialiteit is de sagrantino, die echter enkel aangeplant is in vijf gemeenten, inclusief Montefalco, waar hij de bijna exclusieve basis vormt van de DOCG met die naam. Sagrantino is een druif die al sinds de oudheid in Umbria wordt geteeld. Maar het was wachten op Marco Caprai, die in de laatste generatie de specifieke tanninestructuur van de druif kon temmen.
In 1992 kreeg de Sagrantino di Montefalco of ook wel omgekeerd Montefalco Sagrantino genoemd het DOCG nominatie. Nieuwe superoenologen als Ricardo Cottarella maken er nu hun opwachting met sublieme, eigentijdse en prijsvriendelijke wijnen. Naast de lokale sangiovese en sagrantino knuffelen ook de internationale druiven als merlot en cabernet er in deze speciale biotoop.
Maar ook de witte wijnen zijn in de laatste decennia zodanig veranderd dat ze nauwelijks nog te herkennen zijn. Terwijl ze vroeger simpele 'toeristenwijntjes' waren die vaak oxidatieve trekken vertoonden, scoren ze nu hoog. Naast de eerder genoemde grechetto, die de witte wijnplak zwaait in Umbrië, zijn drupeggio (canaiolo bianco), roscetto en de alomtegenwoordige trebbiano ook belangrijke tenoren. 

Sangiovese 80%

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuur-schommelingen. Heeft een dikke pel aan de buitenkant maar is delicaat vanbinnen, langzame rijpingsperiode, maar moeilijk te temmen, Aroma's: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.

Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is de meest geplante druif in Italië - met ongeveer 100.000 hectareproduceert ze 10% van alle wijn in het land. In 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Anderen beweren meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - dat de naam is afgeleid van het Latijnse sanguis Iovis, wat bloed van Jupiter betekent.

De grootste verschillen bestaan er tussen Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo, waarbij de adjectieven vooral verwijzen naar de grootte van de druif.
In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. 

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Afhankelijk van de terroire, regio en klimaatomstandigheden. 

Brunello di Montalcino 
De hoogste expressie van Sangiovese is afkomstig van de donkere Sangiovese Grosso kloon, het toont een prachtige rijke wijn met innerlijke kracht en complexiteit en met aroma’s van bosfruit, kersen en kruiden. Brunello komt op de markt vijf jaar na de oogst, 3 jaar rijping op eiken vaten en 2 jaar rijping op fles, en de Riserva vereist een extra jaar van kelder veroudering. 
Rosso di Montalcino is een minder strakke wijn, 6 maanden op eiken vaten en 6 maanden rijping op fles. Het grondgebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk microklimaat afgeschermd door de berg Monte Amiata.

Vino Nobile di Montepulciano 
Ooit de edelste van alle Toscaanse wijnen, de Vino Nobile is gemaakt met de Prugnolo Gentile kloon. De wijn is minimaal 70% Sangiovese, met lokale druiven Canaiolo Nero en Mammolo. Deze regio biedt ook een basiswijn, de Rosso di Montepulciano, en een top-shelf wijn, de Riserva. De wijnen tonen donkere, aardse kenmerken, vaak met subtiele ondertonen van gedroogde kruiden of blauwe bloemen. 

Chianti Classico
Deze niet aan zee grenzende wijnzone is de traditionele oorsprong van de Sangiovese en heeft de grootste invloed gehad op de stilistische evolutie. De wijn moet ten minste uit 80% Sangiovese bestaan en wijnboeren kunnen inheemse druiven toevoegen (Canaiolo en Colorino) of internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon of Merlot). Er is een groeiende beweging voor de productie van Chianti Classico (en de Riserva versie) als 100% Sangiovese.

Morellino di Scansano
Snel groeiend in populariteit, is deze opkomende wijnzone gelegen rond het pittoreske dorp Scansano in Maremma. Morellino is de lokale naam voor Sangiovese en de voorschriften voor wijnproductie vereisen dat het druivenras bestaat uit ten minste 85% Sangiovese. De wijn heeft geen behoefte aan veroudering op hout en dit helpt de wijn om zijn frisse, verse, fruitige karakteristieken te behouden.

Kust Toscane 
Met Sangiovese expressies in de Montecucco en de Maremma subzones biedt kust Toscane rijke, zonovergoten expressies van de druif. In de neus noties van zwarte bessen en aardbei, en in de mond heldere kersensmaken.

Colorino 10%

Colorino is een blauw druivenras uit Toscane, dat voornamelijk als blenddruif wordt gebruikt. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit ras voornamelijk gebruikt om met haar donkerblauwe schil sangiovesewijnen meer kleur te geven.

Merlot 10%

Merlot is een blauwe druivensoort en is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

Buiten Frankrijk zijn Italië en Californië belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage een prima wijn kan voortbrengen.

Aroma's: bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwartebessen, zwart fruit.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.