Cuvée Rosso A mi manera

  • 1910132
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 17,50

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamCuvée Rosso A mi manera
WijntypeRode wijn
RegioVeneto Lison Pramaggiore
ProducentenToni Bigai
WijndomeinCantina A mi manera
Druivensoort40% Cabernet Sauvignon,
40% Merlot,
10% Refosco dal Peduncolo rosso,
10% Franconia
AppellatieI.G.T.
Jaargang2017
Bewaartijd3 à 4 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur16 à 18° C
ServeeradviesFijne vleeswaren,
Gebraden en gegrild rood vlees,
Gevogelte,
Halfharde kazen,
Konijn,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Pluimwild,
Stoofpotjes

Zone Lison Pramaggiore, kalkhoudende kleigrond, na de fermentatie en passage in barrique, wordt de wijn gedurende 12 maanden gerijpt op inox vaten, vervolgens 2 maanden op fles.

Veneto

Veneto is een van de meest gevarieerde gebieden van Italië, met een ongelooflijke schat aan natuurlijke, archeologische en kunsthistorische rijkdom. Van hoog uit de Dolomieten, op de grens met Oostenrijk, zoeken rivieren zich vanuit het noordoosten een weg naar de lagune van Venetië. Hetzelfde gebeurt vanop de majestueuze Monte Baldo in het westen, langs het Gardameer, naar het romantische Verona in de Po-vallei toe. 
Dit landschap is gevormd door gletsjers, erupties en spanningen tussen continenten. Archeologische vondsten getuigen van leven tot 40 miljoen jaar geleden. Die vondsten zijn onder meer druivenpitten van wat de moeder van de vitis vinifera zou kunnen zijn. Pas in de 5de eeuw voor onze jaartelling brachten de Etrusken de wijncultuur tot in Veneto. De recioto van vandaag stamt trouwens uit deze tijd, maar werd toen acinatico genoemd. Onder die Romeinse periode werd de hele Veneto-regio al welvarend dankzij het belangrijke netwerk van wegen dat er toen al door werd getrokken. 
In de eerste eeuw na Christus werd de arena van Verona gebouwd, die nu nog steeds miljoenen toeristen aantrekt, want het is een van de best bewaarde en grootste amfitheaters. Padova was toen na Rome de rijkste stad van het keizerrijk. Ondertussen was Venetië in opbouw en begon het zijn rijkdom te tonen, onder meer met de aanvang van de constructie van de San-Marcobasiliek en de verdere uitbouw die getuigt van byzantijnse, Romaanse, gotische en later barokke invloeden. 
De overleving van de wijnstok door alle politieke perikelen heen bewijst enerzijds de verknochtheid van de druivenstok en zijn edel vocht aan de dagelijkse leefsfeer van de bevolking. Maar wat voor een wijnliefhebber vooral van belang is, het is een onvoorstelbaar lekker wijngebied met alle wijnstijlen die je maar kan bedenken, in alle prijsklassen en smaken. Wie naar Veneto op reis gaat, hoeft geen proviand mee te nemen. Alles is er vlot en in overvloed beschikbaar. De beste rijst ter wereld, de beste salami, de beste groenten, de beste van alles, maar ook en vooral op wijngebied.
Tussen Verona en het Gardameer liggen enkele van 's werelds meest populaire wijngebieden: witte soave, rode valpolicella en bardolino. Er worden steeds betere wijnen gemaakt, van gouleyant, licht en fruitig tot supergeconcentreerd en zelfs mierzoet. Dé grote druiven van Veneto zijn garganega voor wit en corvina voor rood. Twee grote druivenrassen qua karakter, stijl en authenticiteit voor deze streek. Garganega is de draagbalk voor de soave-wijnen, terwijl corvina het fundament vormt voor valpolicella en bardolino. Beide druivenrassen liggen ook aan de basis van machtige wijnen, die ontstaan uit ingedroogde druiven, respectievelijk recioto en amarone genoemd. 
Hoog op de hellingen groeien aromatische druivensoorten die profiteren van de temperatuursschommelingen tussen dag en nacht om hun aroma op te bouwen. Schuimwijnen van de prosecco uit Conegliano en Valdobbiadene zijn zeer gegeerd om hun fruitig en zacht karakter.
Het zijn dé ideale wijnen als begeleiders van cocktailparty's en recepties. Uit diezelfde druiven worden ook stille wijnen gemaakt. Het zijn speelse wijnen die als aperitief en als begeleider van frisse zomerse salades best hun plaats verdienen. 

Cabernet Sauvignon 40%

Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort, ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc en is een langzame rijpende druif.

De cabernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk.

De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.

Aroma's: asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, hooigeur, tabak, zwarte bessen.

Geuraanduidingen leiden vaak tot termen als cassis, zwarte of rode bessen of kersen, afhankelijk van de streek waar de druiven gerijpt zijn. Indien de druiven niet goed rijp zijn, leidt dit vaak tot smaakaanduidingen als asperge en rabarber met een vleug peper. Dit kan in beperkte mate aangenaam zijn en termen als een kruidige wijn komen dan vaak om de hoek kijken.

 Indien deze smaak echter te dominant wordt, wordt de wijn vaak vleesachtig genoemd. De wijn is dan niet voor iedereen plezierig om te drinken, al zijn er ook wijnliefhebbers die niets liever hebben.


 

Merlot 40%

Merlot is een blauwe druivensoort en is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

Buiten Frankrijk zijn Italië en Californië belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage een prima wijn kan voortbrengen.

Aroma's: bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwartebessen, zwart fruit.

Refosco dal Peduncolo rosso 10%

Elk van de twintig wijnstreken van Italië kan prat gaan op minstens één autochtoon/lokaal druivenras met unieke aromatische eigenschappen die je bij geen andere druif terugvindt. Friuli in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië, kan zich terecht op de borst kloppen voor haar refosco, een uniek kruidig en fruitig blauw druivenras dat kwalitatief de laatste jaren bijzonder grote stappen voorwaarts heeft gezet.

Kleur van de schil: paars-blauw

Karakteristieken: medium tannine, licht bitter, kruidig, licht vegetaal

Wijnstijlen: droge rode wijn

Bewaarkracht: de lichtste wijnen zonder houtlagering hebben nauwelijks tot geen bewaarkracht, de beste wijnen tot 8 jaar na oogstdatum


Franconia 10%

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.