Wijnjager Herfstbox

  • 3030206
  • Wijnjagersboxen

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 85,00€ 98,00

Omschrijving
NaamWijnjager Herfstbox
WijntypeWijnjagersboxen
RegioDiversen
ProducentenDiversen
WijndomeinDiversen
Druivensoort100% Diversen,
Chardonnay,
Corvina ,
Molinara,
Nebbiolo,
Prugnolo Gentile,
Rondinella,
Sangiovese,
Verdicchio
AppellatieDiversen
Jaargang2018
Bewaartijd5 à 7 jaar
AlcoholpercentageDiversen
KleurDiversen
SchenktemperatuurDiversen
Serveeradvies

Herfstbox De Wijnjager  

Het leuke van de herfst- en winterperiode is dat er weer verschillende gezellige feesten op komst zijn. Iedereen verheugt er zich op om een aangename avond met vrienden of familie door te brengen, bij een lekkere maaltijd en in een warme en knusse sfeer, en uiteraard hoort daar een passend flesje wijn bij.

Het is de tijd van fijn wild, van rijkelijke en krachtige schotels en van hartige stoofpotjes. Vergeet daarbij de mosselen niet want die zijn nu het lekkerst, net zoals de andere schaaldieren. De wijnen in deze Herfstbox zijn specifiek uitgekozen omdat zij uitstekend passen bij deze gerechten. 

Gevoelsmatig denk je in de winter aan een krachtige, volle rode wijn waar je het warm
van krijgt, en de witte wijn mag ook best wel wat robuuster zijn.

Herfstbox bestaat uit:
Fosche Chardonnay Piemonte, Le Vaglie Verdicchio Classico, Ripasso Valpolicella Bertani, Vino Nobile di Montepulciano Santa Caterina, Cannonau di Sardegna Èrema, Langhe Nebbiolo La Malora. 

Levering: 6 flessen - normale prijs €98
                                                 - NU voor een netto prijs van € 85
Inclusief de verzendkosten                                                                

 

Diversen

Diversen 100%

Chardonnay

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Corvina

Corvina is een blauwe druif van redelijke kwaliteit en vormt het hoofdingrediënt van de Valpolicella en Bardolino, beide lichte rode wijnen uit de Veneto. De druif levert zelden veel kleur en tannin, maar hebben een zachte smaak waarin mild kersenfruit en iets van amandelen aanwezig zijn. Corvina is op zijn best als de druif wordt gedroogd voor Recioto- en Amarone wijnen. 

Corvina is een kleine druif met dikke schil, die verschrompelt en tegen rot beschermt. 

Molinara

Molinara is een blauw druivenras uit Veneto dat traditioneel in de Valpolicellaregio een tripartite vormde met corvina en rondinella. Vroeger vond je deze druif steevast terug in Amaronewijnen, tot in 2003 de productieregels gewijzigd werden. Producenten waren niet langer verplicht molinara te gebruiken in hun blends, en de meesten gooiden ze uit hun blend.

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piemonte vult.

De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt.

Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen op de warmste hellingen met min of meer zuidelijke expositie. En niet op de hogere delen van de heuvels, maar tot ca 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping.

Vanwege deze tannines wordt nebbiolowijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het altijd een wijn die vooral als hij jong is  merkbare tannines heeft en veel structuur heeft. Vrijwel alle wijnen van de nebbiolo hebben baat bij flesrijping, soms van maar een paar jaar, maar de crus 10-20 jaar of zelfs nog (veel) meer.
Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes en geraniums, rozenblaadjes, en aardse tonen zoals (bos)grond, paddestoelen en teer. Een ander zeer herkenbaar kenmerk is zijn kleur: Nebbiolo heeft relatief weinig kleur, heeft een bruin-rode kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (verbruining)

Wijn van de Nebbiolo druif kan vanwege zijn kracht en structuur in de regel het beste gedronken worden naast iets te eten (het beste eiwitrijk), zeker wanneer die niet heel oud is. Klassieke combinaties zijn met gebakken en gebraden rood vlees maar vooral met wild. Echte herfst- en winterwijnen en een goede cru nebbiolo is vaak de ideale begeleider van een mooi feestdiner.

Locale benamingen (synoniemen) voor de Nebbiolo: Spanna, Chiavenasca in Valtellina

 

Prugnolo Gentile

Nog teveel liefhebbers zien de Prugnolo Gentile gewoonweg als een plaatselijke naam voor de Sangiovese. Maar er is meer aan de hand dan dat. De Prugnolo Gentile heeft een volledig eigen identiteit, net zoals de Brunello van Montalcino trouwens of de Morellino di Scansano. De Prugnolo is erkend als werelderfgoed, als de historische druif van Montepulciano. Het gaat wel degelijk om een aparte variant . De druif is kleiner dan een doorsnee Sangiovese en als ze rijpt krijgt ze de kleur van een pruim. Vandaar de naam.

Een Prugnolo Gentile heeft wat tijd nodig om zich te ontwikkelen. In oudere wijnen krijg je dan aroma’s van rood fruit en pruimen. Maar vooral de fluwelige smaak is kenmerkend.  Prugnolo Gentile geeft in de juiste handen aanleiding tot heel elegante wijnen met een intens aroma en een mooie balans . Het accent ligt op de finesse, veel meer dan op de kracht.

Rondinella

De autochtone Rondinella druif wordt door wijnmakers uit de buurt van het Noord-Italiaanse Verona graag gebruikt als hulpdruif voor hun rode wijn. De Rondinella heeft veel kleur, een mooie geur en een fruitige smaak van kersen. Bovendien leent hij zich goed voor het indrogen.

Dat laatste is ideaal voor de Amarone, de specialiteit van regio Valpolicella in Veneto, gemaakt van iets ingedroogde blauwe druiven. De Corvina speelt in de rode wijnen uit de eerste viool. Sindskort weten we dat de Rondinella een nakomeling is van de Corvina. Voor zover we weten zijn er geen wijnen die enkel van Rondinella worden gemaakt.

Karakteristieken: fruitig, sappig, lage tannine, medium body

Wijnstijlen: lichte droge rode wijn; Amarone-stijl (o.b.v. gedroogde druiven)

Sangiovese

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuur-schommelingen. Heeft een dikke pel aan de buitenkant maar is delicaat vanbinnen, langzame rijpingsperiode, maar moeilijk te temmen, Aroma's: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.

Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is de meest geplante druif in Italië - met ongeveer 100.000 hectareproduceert ze 10% van alle wijn in het land. In 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Anderen beweren meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - dat de naam is afgeleid van het Latijnse sanguis Iovis, wat bloed van Jupiter betekent.

De grootste verschillen bestaan er tussen Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo, waarbij de adjectieven vooral verwijzen naar de grootte van de druif.
In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. 

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Afhankelijk van de terroire, regio en klimaatomstandigheden. 

Brunello di Montalcino 
De hoogste expressie van Sangiovese is afkomstig van de donkere Sangiovese Grosso kloon, het toont een prachtige rijke wijn met innerlijke kracht en complexiteit en met aroma’s van bosfruit, kersen en kruiden. Brunello komt op de markt vijf jaar na de oogst, 3 jaar rijping op eiken vaten en 2 jaar rijping op fles, en de Riserva vereist een extra jaar van kelder veroudering. 
Rosso di Montalcino is een minder strakke wijn, 6 maanden op eiken vaten en 6 maanden rijping op fles. Het grondgebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk microklimaat afgeschermd door de berg Monte Amiata.

Vino Nobile di Montepulciano 
Ooit de edelste van alle Toscaanse wijnen, de Vino Nobile is gemaakt met de Prugnolo Gentile kloon. De wijn is minimaal 70% Sangiovese, met lokale druiven Canaiolo Nero en Mammolo. Deze regio biedt ook een basiswijn, de Rosso di Montepulciano, en een top-shelf wijn, de Riserva. De wijnen tonen donkere, aardse kenmerken, vaak met subtiele ondertonen van gedroogde kruiden of blauwe bloemen. 

Chianti Classico
Deze niet aan zee grenzende wijnzone is de traditionele oorsprong van de Sangiovese en heeft de grootste invloed gehad op de stilistische evolutie. De wijn moet ten minste uit 80% Sangiovese bestaan en wijnboeren kunnen inheemse druiven toevoegen (Canaiolo en Colorino) of internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon of Merlot). Er is een groeiende beweging voor de productie van Chianti Classico (en de Riserva versie) als 100% Sangiovese.

Morellino di Scansano
Snel groeiend in populariteit, is deze opkomende wijnzone gelegen rond het pittoreske dorp Scansano in Maremma. Morellino is de lokale naam voor Sangiovese en de voorschriften voor wijnproductie vereisen dat het druivenras bestaat uit ten minste 85% Sangiovese. De wijn heeft geen behoefte aan veroudering op hout en dit helpt de wijn om zijn frisse, verse, fruitige karakteristieken te behouden.

Kust Toscane 
Met Sangiovese expressies in de Montecucco en de Maremma subzones biedt kust Toscane rijke, zonovergoten expressies van de druif. In de neus noties van zwarte bessen en aardbei, en in de mond heldere kersensmaken.

Verdicchio

De Verdicchio is een witte druivensoort die bijna uitsluitend wordt geteeld in de Marche-regio is uitgesproken gunstig. Invloed van zon, Apennijnen en koele zeewind vanuit Adriatische zee werken duidelijk in op het gemoed van de Verdicchio. Dat maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inlandse wijn van Italië. De druif groeit het best op gedraineerde, zanderige kalkbodem en groei snel.

De belangrijkste teeltgebieden zijn twee DOC’s: Verdicchio del Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Beide produceren wijn met een minimum van 85% Verdicchio druif en de resterende 15% door andere lokale witte druiven.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva wordt geproduceerd in de heuvels rond Jesi, in 21 gemeenten. Het DOC Castellig di Jesi in de provincie Ancona heeft de grootste omzet in volume. Het is daarmee de belangrijkste DOC in Le Marche. Het aanbod van Castelli di Jesi heeft de grootste verscheidenheid aan stijlen: de traditionele Classico (driekwart van de productie), de Superiore (half procent meer alcohol dan Classico) en Riserva (nog een half procent extra). In dit gebied bevindt zich ook de Nederlandse wijngaard Bastiano, een kleine biologische wijnboerderij gerund door een Nederlandse wijnboer.

De Verdicchio di Matelica Riserva omvat 6 gemeenten. Het DOC Verdicchio di Matelica is kleiner dan Castelli di Jesi. De bodems in de wijngaarden hebben een hoger mineraalgehalte en het klimaat is er koeler (mesoklimaat). Daardoor heeft de druif hier een extra pittige intensiteit.

De oogst vindt plaats tijdens de laatste dagen van september (op het gebied van Jesi) of in de eerste week van oktober (op het gebied van Matelica).

De Verdicchio werd oorspronkelijk op de markt gebracht om jong te drinken. De lichte, eenvoudige wijnen zijn niet op fust gelagerd en zijn op hun best binnen twee jaar vanaf oogst. Ze zijn helder geel van kleur, smaken delicaat en fris met een boeket van vers fruit en prettig frisse zuren.

Sinds de jaren negentig wordt er grotere zorg besteed aan de wijngaarden en de wijnmakerij en produceren de wijngaarden een hogere kwaliteit druiven. Dit levert een superieure kwaliteit Verdicchio op, met veel structuur, een goede zuurgraad en een hoog alcoholpercentage.

In deze tijd is tevens begonnen met houtlagering, met een complexe, elegante en volle wijn tot gevolg. De smaak van deze fustwijn wordt ondersteund naarmate hij veroudert. Deze wijn heeft minimaal 18 maanden houtlagering en kan ook flink wat ouderdom vergaren: 8 a 10 jaar rijping in de fles.

Er is een verschil in body en intensiteit tussen oudere en jongere wijnen. Waar de jongere wijnen fruitig zijn met frisse zuren, zijn de oudere wijnen voller en kruidiger van smaak, met sterkere aroma’s.

De Riserva van Castelli di Jesi heeft de neiging om meer body te tonen dan die van Matelica en is bitter met tonen van citrus en gedroogd fruit. De Riserva van Matelica is geuriger en fruitiger met een bloemige notensmaak.

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.