Ribolla Gialla CDS 2018 Venezia Giulia

  • 0511063
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 14,60

Omschrijving
NaamRibolla Gialla CDS 2018 Venezia Giulia
WijntypeWitte wijn
RegioFriuli - Venezia - Giulia Isonzo
ProducentenCastello di Spessa
WijndomeinCastello di Spessa
Druivensoort100% Ribolla Gialla
AppellatieI.G.T.
Jaargang2018
Bewaartijd3 à 4 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurlicht strogeel
Schenktemperatuur10 à 12° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Gerookte vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Rauwe vis,
Risotto of rijst,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Soepen,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten,
Wit vlees

Eén van de oudste druivenvariëten van Friuli, was reeds aanwezig van 1299. De Ribolla Gialla heeft de laatste jaren meer en meer succes, dankzij haar frisheid, versatiel karakter en de verscheidenheid aan gerechten waar deze wijn can geschonken worden.
De wijn heeft 6 maanden gerijpt  op inox vaten, daarna 2 maanden op fles.. 

Friuli - Venezia - Giulia

De wijnstreek Friuli Venezia Guilia
De bekende wijnstreek Friuli Venezia Guilia is een autonome regio in het noordoosten van Italië. De regio grenst aan de regio Veneto een andere bekende wijnstreek waar elke jaar tal van wijnkenners naar toe trekken om de nieuwste wijnen te leren kennen. De hoofdstad van de regio is Triest. Ze is verdeeld in 4 provincies die elke van hen hun geheimen dragen op het gebied van Italiaanse wijn.

De hele streek ligt op een kleine afstand aan Oostenrijk en Slovenië, dat is ook de reden waarom er veel mensen kiezen voor deze regio, dan kunnen ze de wijnen leren kennen en op een half uurtje ben je in Oostenrijk en dan kun je in één klap Slovenië meenemen wat bekend staat voor hun lage prijzen en voor hun gastvrijheid.

Het hele landschap bestaat uit bergen, dennenbossen en talloze groene weides waar de druiven worden gekweekt. Het hele gebied bestaat uit meerdere meren en qua temperatuur is het gebied warmer.

Welke wijnen komen er uit deze streek?
Een witte wijnregio bij uitstek. Er komen gestructureerde witte wijnen vandaan met lengte en houdbaarheidspotentie. Als allereerste komt er de bekende Colle Orientali en de Collio Goriziano wijn uit deze streek. De wijn wordt geteeld en gebrouwen rondom de rivieren. Wat deze wijn zo speciaal maakt is dat de wijn een lange afdronk heeft met een verfijnd boeket van kruiden. 

Ligging , zeer divers microklimaat, bodemsamenstelling ( zandgrond, klei, marmer, sedimentaire zeekust- en kalkzones ) zijn  de ideale elementen voor grote witte wijnen ; Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Friulano (Tocai), Pinot Bianco, Malvasia, Ribolla.

Belangrijkste rode druivensoorten ; Terrano, Pignolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Schioppettino, Refosco.

De belangrijke  wijngebieden  in Friuli zijn ; de Collio - Friuli Colli Orientali, Isonzo, Carso.

 

 

 

Ribolla Gialla 100%

Ribolla Gialla is een witte Italiaanse wijn-druif die voornamelijk in de de regio Friuli-Venezia Giulia (biotoop van klassevolle witte wijnen op de Colli Oriëntali) groeit in het noordoosten van Italië. Ze is ontstaan in Griekenland. De druif komt ook voor in het aangrenzende Slovenië, waar het bekend staat als Rebula. In Friuli vinden we hem vooral in de streek rond Rosazzo en Gorizia.

Tijdens de 14e eeuw beschreef de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio de geneugden van de Ribolla wijnen als een zonde van gulzigheid. Toen de hertog van Oostenrijk, Leopold III, de heerschappij over Trieste op zich nam, bepaalde hij dat de stad hem elk jaar 100 urnen van de regio's beste Ribolla wijn moest leveren. In de 18e eeuw beschreef de Italiaanse schrijver Antonio Musnig de Ribolla wijn als de beste witte wijn van Friuli. De phylloxera epidemie van de 19e eeuw eiste een zware tol en veel wijngaarden werden herplant met Franse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon. 

In 1990 kreeg minder dan 1% van alle witte Friuli wijnen op basis van de Ribolla Gialla een DOC-label. In het begin van de 21e eeuw groeide de internationale belangstelling voor de wijnen van de regio Friuli-Venezia Giulia. Dit leidde tot een toename van de aanplant van de Ribolla Gialla.

Herkenbare aroma's: de witte wijn gemaakt van de Ribolla Gialla druif heeft een typische diepe kleur met een hoge zuurgraad en florale toetsen. Als de wijn veroudert kunnen er nootachtige aroma's zich ontwikkelen. In Griekenland krijgt de wijn citrus toetsen.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.