Friuliano DOC Friuli Isonzo CDS 2018

  • 0511064
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 14,60

Omschrijving
NaamFriuliano DOC Friuli Isonzo CDS 2018
WijntypeWitte wijn
RegioFriuli - Venezia - Giulia Friuli Isonzo
ProducentenIsonzo Castello di Spessa
WijndomeinCastello di Spessa
Druivensoort100% Friulano
AppellatieD.O.C.
Jaargang2018
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurstrogeel met groene schakeringen
Schenktemperatuur10 à 12° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gefrituurde of gegrilde groenten,
Risotto of rijst,
Salades,
Vegetarische gerechten,
Voorgerechten

De Friulano is evenwichtig en aangenaam fris.
De wijn rijpt gedurende 6 maanden op inox vaten, daarna 2 maanden op fles.

Friuli - Venezia - Giulia

De wijnstreek Friuli Venezia Guilia
De bekende wijnstreek Friuli Venezia Guilia is een autonome regio in het noordoosten van Italië. De regio grenst aan de regio Veneto een andere bekende wijnstreek waar elke jaar tal van wijnkenners naar toe trekken om de nieuwste wijnen te leren kennen. De hoofdstad van de regio is Triest. Ze is verdeeld in 4 provincies die elke van hen hun geheimen dragen op het gebied van Italiaanse wijn.

De hele streek ligt op een kleine afstand aan Oostenrijk en Slovenië, dat is ook de reden waarom er veel mensen kiezen voor deze regio, dan kunnen ze de wijnen leren kennen en op een half uurtje ben je in Oostenrijk en dan kun je in één klap Slovenië meenemen wat bekend staat voor hun lage prijzen en voor hun gastvrijheid.

Het hele landschap bestaat uit bergen, dennenbossen en talloze groene weides waar de druiven worden gekweekt. Het hele gebied bestaat uit meerdere meren en qua temperatuur is het gebied warmer.

Welke wijnen komen er uit deze streek?
Een witte wijnregio bij uitstek. Er komen gestructureerde witte wijnen vandaan met lengte en houdbaarheidspotentie. Als allereerste komt er de bekende Colle Orientali en de Collio Goriziano wijn uit deze streek. De wijn wordt geteeld en gebrouwen rondom de rivieren. Wat deze wijn zo speciaal maakt is dat de wijn een lange afdronk heeft met een verfijnd boeket van kruiden. 

Ligging , zeer divers microklimaat, bodemsamenstelling ( zandgrond, klei, marmer, sedimentaire zeekust- en kalkzones ) zijn  de ideale elementen voor grote witte wijnen ; Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, Friulano (Tocai), Pinot Bianco, Malvasia, Ribolla.

Belangrijkste rode druivensoorten ; Terrano, Pignolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Schioppettino, Refosco.

De belangrijke  wijngebieden  in Friuli zijn ; de Collio - Friuli Colli Orientali, Isonzo, Carso.

 

 

 

Friulano 100%

Friulano is het belangrijkste autochtoon wit druivenras van Friuli. Net over de grens met Slovenië vinden we het ras ook terug, maar onder de namen zeleni sauvignon en sauvignonasse. Friulano heeft wel wat weg van sauvignon, maar is voller van smaak en body, de aroma’s gaan eerder in de richting van witte perzik en amandelen.

Meestal krijgen de pure friulanowijnen geen houtrijping, slechts in zeldzame gevallen – of wanneer friulano in een blend gebruikt wordt – wordt er enkele maanden vatrijping gegeven om extra body te creëren. Veelvoorkomende blendpartners zijn pinot bianco, sauvignon, chardonnay, malvasia en ribolla gialla.

Deze variëteit werd in de vroege 19de eeuw uit commerciële overwegingen (foutief) geïntroduceerd als tocai en vanaf 1930 als tocai friulano. In 2003 werd na onderzoek bevestigd dat friulano eigenlijk het in Frankrijk uitgestorven ras sauvignonasse was. Vanaf 2008 mocht de naam tocai niet meer gebruikt worden, en besliste men verder te gaan onder de naam friulano.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.