Bianco Toscana 2019 Cinciano

  • 1511114
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 13,50

Omschrijving
Naam Bianco Toscana 2019 Cinciano
WijntypeWitte wijn
RegioToscana San Gimignano
ProducentenFattoria di Cinciano
WijndomeinFattoria di Cinciano
Druivensoort70% Viognier,
20% Sauvignon Blanc,
10% Grechetto Bianco
AppellatieI.G.P.
Jaargang2018
Bewaartijd1 à 2 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurbriljant strogeel
Schenktemperatuur10 à 12° C
ServeeradviesAperitief,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Gevogelte,
Koud buffet van vis,
Terrines,
Voorgerechten,
Wit vlees

De wijngaarden bevinden zich op 200 m. hoogte, een licht kleiachtige grond met een rijke structuur. 
De wijn heeft 6 maanden gerijpt op inox vaten, daarna nog enige tijd verfijnd in de flessen.

Toscana

Toscane is gewoonweg waanzinnig mooi met een mix van wijngaarden en olijfbomen.
Dankzij de Medici's heeft de Renaissance in Toscane misschien wel haar meest authentieke weerspiegeling bereikt, een elegantie zonder weerga uitstralend in steden als Firenze, Siena, Lucca en Pisa.
In tegenstelling tot die rijkdom is de keuken van Toscane 'simpel'. Die eenvoud is echter bijzonder rijk aan smaak en bijna sensueel door haar puurheid en intensiteit aan smaak.
Cultuurfanaten lopen met de mond open de geboorte van Venus van Botticelli te bewonderen, in de wereldberoemde Galleria degli Uffizi in Firenze. Aanhangers van eigentijdse kunst zoeken verwoed naar het 'laboratorio di scultura' in Carrara en de vele collecties in private villa's.
Natuurfreaks verdwalen gewild in een van de 120 beschermde natuurparken. Kusttoeristen en zonnekloppers trekken Napoleon achterna op Elba, in de Toscaanse archipel, of zoeken er naar toermalijn en pyriet. 
Wijnliefhebbers hebben het moeilijker dan iedereen, want waar kies je nu voor in Toscane? Grandeur? Finesse? Decadentie? Of de devote bedwelming van een Vin Santo? Niet minder dan veertien wijnroutes lopen door Toscane, het bruisend wijnhart van Italië. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese. Soms de piccolo-kloon, soms de grosso-versie. Andere lokale druiven vullen slechts een aanvullende taak in, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren. Enkele Bordelese, Bourgondische en Rhônesoorten hebben zich hier en daar goed genesteld en maken er ook nu nog wijnen van fabuleus niveau. Maar sangiovese-wijnen zijn grootser dan ooit, eleganter dan ooit en fijner dan ooit!
De Chianti (Classico), met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.

Viognier 70%

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei wordt aangeplant.

Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. 

Ook elders wordt deze druif met succes aangeplant. In de Ardèche, maar ook in de Languedoc-Roussillon wint zij aan populariteit. In Italië gedijt de druif zeer goed. 

Sauvignon Blanc 20%

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar SpanjeNoord-ItaliëNieuw-ZeelandChili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.


Grechetto Bianco 10%

Grechetto: is een druif van goede kwaliteit uit midden-Italië die structuur, rijkheid en een lekkere noten- en bladsmaak aan veel witte wijnen uit Umbria geeft. Een goede Orvieto dankt veel aan Grechetto en dat geldt ook voor de witte Montefalco Bianco Colle di Giova.
Grechetto wordt vaak gemengd met Trebbiano, Malvasia en Verdello. De opbrengst is klein, maar Grechetto is voldoende bestand tegen ziekten.   

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.