Valpolicella Classico DOC

  • 1910021
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 14,70

Dit product is momenteel niet meer voorradig, maar zal binnen 14 dagen in voorraad komen!
Omschrijving
NaamValpolicella Classico DOC
WijntypeRode wijn
RegioVeneto Verona
ProducentenMontecariano
WijndomeinMontecariano
Druivensoort65% Corvina Veronese,
25% Rondinella,
5% Molinara,
5% Teroldego
AppellatieD.O.C.
Jaargang2017
Bewaartijd3 à 5 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurrobijnrood
Schenktemperatuur14 à 16° C
ServeeradviesBBQ,
Fijne vleeswaren,
Gevogelte,
Koud buffet van vlees,
Pasta tomatensaus,
Pasta vleessaus,
Pizza,
Quiche,
Verse en zachte kazen,
Wit vlees

De wijngaarden zijn gelegen in de heuvels rond Negrar, een van de mooiste gebieden, en gelegen in het hart van de Valpolicella regio.

Deze Valpolicella heeft een mooie robijnrode kleur, de fermentatie van de handgeplukte druiven op T° gecontroleerde vaten. Daarna rijpt de wijn in cementen vaten gedurende 6 maanden en daarna minstens 2 maanden op fles.

Veneto

Veneto is een van de meest gevarieerde gebieden van Italië, met een ongelooflijke schat aan natuurlijke, archeologische en kunsthistorische rijkdom. Van hoog uit de Dolomieten, op de grens met Oostenrijk, zoeken rivieren zich vanuit het noordoosten een weg naar de lagune van Venetië. Hetzelfde gebeurt vanop de majestueuze Monte Baldo in het westen, langs het Gardameer, naar het romantische Verona in de Po-vallei toe. 
Dit landschap is gevormd door gletsjers, erupties en spanningen tussen continenten. Archeologische vondsten getuigen van leven tot 40 miljoen jaar geleden. Die vondsten zijn onder meer druivenpitten van wat de moeder van de vitis vinifera zou kunnen zijn. Pas in de 5de eeuw voor onze jaartelling brachten de Etrusken de wijncultuur tot in Veneto. De recioto van vandaag stamt trouwens uit deze tijd, maar werd toen acinatico genoemd. Onder die Romeinse periode werd de hele Veneto-regio al welvarend dankzij het belangrijke netwerk van wegen dat er toen al door werd getrokken. 
In de eerste eeuw na Christus werd de arena van Verona gebouwd, die nu nog steeds miljoenen toeristen aantrekt, want het is een van de best bewaarde en grootste amfitheaters. Padova was toen na Rome de rijkste stad van het keizerrijk. Ondertussen was Venetië in opbouw en begon het zijn rijkdom te tonen, onder meer met de aanvang van de constructie van de San-Marcobasiliek en de verdere uitbouw die getuigt van byzantijnse, Romaanse, gotische en later barokke invloeden. 
De overleving van de wijnstok door alle politieke perikelen heen bewijst enerzijds de verknochtheid van de druivenstok en zijn edel vocht aan de dagelijkse leefsfeer van de bevolking. Maar wat voor een wijnliefhebber vooral van belang is, het is een onvoorstelbaar lekker wijngebied met alle wijnstijlen die je maar kan bedenken, in alle prijsklassen en smaken. Wie naar Veneto op reis gaat, hoeft geen proviand mee te nemen. Alles is er vlot en in overvloed beschikbaar. De beste rijst ter wereld, de beste salami, de beste groenten, de beste van alles, maar ook en vooral op wijngebied.
Tussen Verona en het Gardameer liggen enkele van 's werelds meest populaire wijngebieden: witte soave, rode valpolicella en bardolino. Er worden steeds betere wijnen gemaakt, van gouleyant, licht en fruitig tot supergeconcentreerd en zelfs mierzoet. Dé grote druiven van Veneto zijn garganega voor wit en corvina voor rood. Twee grote druivenrassen qua karakter, stijl en authenticiteit voor deze streek. Garganega is de draagbalk voor de soave-wijnen, terwijl corvina het fundament vormt voor valpolicella en bardolino. Beide druivenrassen liggen ook aan de basis van machtige wijnen, die ontstaan uit ingedroogde druiven, respectievelijk recioto en amarone genoemd. 
Hoog op de hellingen groeien aromatische druivensoorten die profiteren van de temperatuursschommelingen tussen dag en nacht om hun aroma op te bouwen. Schuimwijnen van de prosecco uit Conegliano en Valdobbiadene zijn zeer gegeerd om hun fruitig en zacht karakter.
Het zijn dé ideale wijnen als begeleiders van cocktailparty's en recepties. Uit diezelfde druiven worden ook stille wijnen gemaakt. Het zijn speelse wijnen die als aperitief en als begeleider van frisse zomerse salades best hun plaats verdienen. 

Corvina Veronese 65%

Corvina Veronese is een blauwe druivensoort, die voorkomt in het noordoosten van Italië en wel in de provincie Veneto. Deze druif vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar (nog steeds) bekend onder de naam Hrvatica. Deze druif wordt gebruikt met verschillende andere soorten om er lichte rode wijn van te maken zoals Bardolino en Valpolicella.

De druiven zijn klein en hebben een dikke schil, waardoor er enige bescherming is tegen schimmel en rot. Veel kleurpigmenten zijn niet aanwezig en het ontbreekt deze soort ook aan een grote hoeveelheid tannine, waardoor slechts lichte wijnen worden geproduceerd die jong gedronken moeten worden. De wijn is bepaald aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit. Typisch is,dat de eerste knoppen op de loten géén vrucht dragen ; daarom heeft hij een lange loot nodig en moet via een pergola of spalliera worden geleid om überhaupt enige opbrengst te geven. De Corvina is op zijn best als hij wordt gebruikt voor recioto-wijnen. Recioto is het proces waarbij de druiven nadat ze zijn geplukt voor een aantal dagen op rieten matten worden gelegd en er zodoende geconcentreerder sap wordt verkregen, doordat overtollig sap verdampt.

Rondinella 25%

De autochtone Rondinella druif wordt door wijnmakers uit de buurt van het Noord-Italiaanse Verona graag gebruikt als hulpdruif voor hun rode wijn. De Rondinella heeft veel kleur, een mooie geur en een fruitige smaak van kersen. Bovendien leent hij zich goed voor het indrogen.

Dat laatste is ideaal voor de Amarone, de specialiteit van regio Valpolicella in Veneto, gemaakt van iets ingedroogde blauwe druiven. De Corvina speelt in de rode wijnen uit de eerste viool. Sindskort weten we dat de Rondinella een nakomeling is van de Corvina. Voor zover we weten zijn er geen wijnen die enkel van Rondinella worden gemaakt.

Karakteristieken: fruitig, sappig, lage tannine, medium body

Wijnstijlen: lichte droge rode wijn; Amarone-stijl (o.b.v. gedroogde druiven)

Molinara 5%

Molinara is een blauw druivenras uit Veneto dat traditioneel in de Valpolicellaregio een tripartite vormde met corvina en rondinella. Vroeger vond je deze druif steevast terug in Amaronewijnen, tot in 2003 de productieregels gewijzigd werden. Producenten waren niet langer verplicht molinara te gebruiken in hun blends, en de meesten gooiden ze uit hun blend.

Teroldego 5%

De autochtone Teroldego is een Noord-Italiaanse blauwe kwaliteitsdruif die iets aarde rode wijnen geeft, met frisse zuren, iets rokerig kersenfruit, pruimen, kersen, soms bramen en viooltjes. Mits goed gemaakt, heeft hij ondersteunende tannine, diepte en complexiteit. Wijn van de Teroldego wordt jong gedronken.

De Teroldego komt uit Trentino. Het is een kwaliteitsdruif met veel potentie die zich vooral thuis voelt op grindachtige bodems. Hij zou de concurrentie met blockbusters als Syrah en Grenache aan kunnen. Maar voorlopig zullen we het met de wijn uit Trentino moeten doen, want de Teroldego Rotaliano DOC is vooralsnog de enige appellatie die altijd gemaakt is van het pure sap van de Teroldego druif.

De hoge aciditeit en goede tanninestructuur garanderen een gracieuze veroudering van de wijn, op voorwaarde dat de opbrengst in toom wordt gehouden.

De wijnmaker moet de snoeischaar niet verwaarlozen en een (korte) houtrijping kan de kwaliteit aanzienlijk verhogen. De Teroldego is verwant aan de Syrah en de vader van de Lagrein en de Marzemino, beide eveneens afkomstig uit Noord-Italië.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.