Vermentino Meraviglia DOC 2019 Bolgheri

  • 1511078
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 20,30

Omschrijving
NaamVermentino Meraviglia DOC 2019 Bolgheri
WijntypeWitte wijn
RegioToscana Bolgheri
ProducentenTenuta Meraviglia
WijndomeinTenuta Meraviglia
Druivensoort100% Vermentino
AppellatieD.O.C.
Jaargang2019
Bewaartijd3 à 5 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurbriljant strogeel
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Gerookte vis,
Koud buffet van vis,
Oosterse gerechten,
Rauwe vis,
Schaal - en schelpdieren,
Vegetarische gerechten,
Voorgerechten

De wijngaarden zijn gelegen langs de Toscaanse kust, ten zuiden van Cecina vindt u langs de mooie heuvels de onvoorstelbare panorama’s over de dennenbossen en de kusten, tot de wijngaarden van enkele van de meest prestigieuze wijnen van Italië.

Vermentino 100 %. Handgeplukte druiven onmiddellijk zachtjes geperst, koude fermentatie op 18° C Temperatuur gecontroleerde inox vaten gedurende 12 dagen. Daarna 3 maanden rijping op fles.  

Toscana

Toscane is gewoonweg waanzinnig mooi met een mix van wijngaarden en olijfbomen.
Dankzij de Medici's heeft de Renaissance in Toscane misschien wel haar meest authentieke weerspiegeling bereikt, een elegantie zonder weerga uitstralend in steden als Firenze, Siena, Lucca en Pisa.
In tegenstelling tot die rijkdom is de keuken van Toscane 'simpel'. Die eenvoud is echter bijzonder rijk aan smaak en bijna sensueel door haar puurheid en intensiteit aan smaak.
Cultuurfanaten lopen met de mond open de geboorte van Venus van Botticelli te bewonderen, in de wereldberoemde Galleria degli Uffizi in Firenze. Aanhangers van eigentijdse kunst zoeken verwoed naar het 'laboratorio di scultura' in Carrara en de vele collecties in private villa's.
Natuurfreaks verdwalen gewild in een van de 120 beschermde natuurparken. Kusttoeristen en zonnekloppers trekken Napoleon achterna op Elba, in de Toscaanse archipel, of zoeken er naar toermalijn en pyriet. 
Wijnliefhebbers hebben het moeilijker dan iedereen, want waar kies je nu voor in Toscane? Grandeur? Finesse? Decadentie? Of de devote bedwelming van een Vin Santo? Niet minder dan veertien wijnroutes lopen door Toscane, het bruisend wijnhart van Italië. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese. Soms de piccolo-kloon, soms de grosso-versie. Andere lokale druiven vullen slechts een aanvullende taak in, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren. Enkele Bordelese, Bourgondische en Rhônesoorten hebben zich hier en daar goed genesteld en maken er ook nu nog wijnen van fabuleus niveau. Maar sangiovese-wijnen zijn grootser dan ooit, eleganter dan ooit en fijner dan ooit!
De Chianti (Classico), met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.

Vermentino 100%

Vermentino is een inheemse witte Italiaanse druivensoort, die voornamelijk in grote hoeveelheden is aangeplant in Sardinië en daar bekend is onder de naam Pigato en in de noordelijke provincie Piemonte
(daar onder de naam Favorita). De wijnstokken worden vaak geplant op hellingen, die naar de zee gericht zijn om zodoende te profiteren van de reflecties van het licht op het water. Uit de kleine provincie Olbia-Tempio in het noordoosten van Sardinië komt de DOCG Vermentino di Gallura, de beroemdste wijn van deze druif. Bekend is dat deze druif al sinds de 14e eeuw in Gallura wordt verbouwd onder de naam Arratelau. In andere gedeelten van het eiland wordt de Vermentino gebruikt om ook zoete wijn te maken, evenals een mousserende wijn.

Herkomst: DNA-onderzoek heeft in 2007 uitgewezen dat de Vermentino identiek is aan de Pigato uit Ligurië en de Favorita uit Piëmont. Zeer waarschijnlijk is de Vermentino zeer nauw verwant met de Malvasia

Onder het Italiaanse kwaliteitskenmerk DOC komt de Vermentino voor als :

  • Vermentino di Sardegna in Sardiniē
  • Riviera Ligure di Ponente Vermentino in de provincie Ligurië
  • Colli di Luni Vermentino in de provincies Liguriē en Toscana
  • Candia dei Colli Apuani in Toscane
  • Bolgheri Vermentino in Toscane

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.