Marche Bianco IGT Solosara 2018

  • 0911120
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 9,90

Dit product is momenteel niet meer voorradig, en zal pas in voorraad komen bij de volgende oogst!
Omschrijving
NaamMarche Bianco IGT Solosara 2018
WijntypeWitte wijn
RegioMarche Ancona
ProducentenLanari
WijndomeinLanari
Druivensoort60% Verdicchio,
20% Malvasia,
20% Trebbiano
AppellatieI.G.T.
Jaargang2018
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurbriljant strogeel
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesGebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Koud buffet van vis,
Koud buffet van vlees,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Wit vlees

De wijngaarden liggen op de heuvels ten westen van het dorpje Barbara – Marche.
Verdicchio 100%, fermentatie op temperatuurgecontroleerde inox vaten gedurende 12 dagen.  

Marche

Als je één streek uit Italië zou moeten knippen als meest typisch landschap voor het land, dan is het Marche wel, want alle mogelijke modellen van het hele land zitten erin verwerkt. De golvende Marcheheuvels zorgen in de zomer voor een kleurrijke lappendeken, gevormd door de grote variëteit aan landbouwgewassen die er geteeld worden. Deze zijn het resultaat van de gelijkaardige verscheidenheid in de bodem, het zachte mediterrane klimaat en de golvende topografie naar alle windstreken toe. 
De lange kust telt héél wat vissersdorpjes die er vooral schelp- en schaaldieren verhandelen. Volgens de antieke Romeinen ontstonden truffels als gevolg van de blikseminslagen. De edelste aller champignons is er nog steeds veelvuldig te vinden naargelang de seizoenen in verschillende kleuren en vormen: in oktober zien ze wit, in december zwart, in maart 'bianchetto' en in de zomer 'scorzone'.  
Wijn is misschien wel de oudste cultuur in Marche. Al van in het ijzertijdperk zijn souvenirs teruggevonden die wijzen op de aanwezigheid van vitis vinifera, de moeder aller wijndruivenfamilies. De oudste vondsten komen uit de regio die nu Piceno heet en onder die DOC-naam meer dan de helft van de streek beslaat.
In Marche overheersen de witte druivenrassen, met bovenaan de lijst de machtige verdicchio bianco. Verdicchio, die vooral rond Jesi en Matelica sublieme, complexe wijnen voortbrengt, kan zowel op inox als op eiken vaten verrukkelijke wijnen leveren. Getuige daarvan zijn de verschillende tre bicchieri..
De rode DOCG Conero is een klein subgebied binnen de grote Piceno-regio, als een amfitheater gelegen rond de hoofdstad Ancona. De basis is de druif montepulciano, die zowat langs heel centraal-oostelijk Italië de basis vormt van alle kwaliteitswijnen. 
Zowel qua druivensoorten als qua stijlen ziet het wijnlandschap in Marche er net als in de andere landbouwgewassen als een lappendeken uit. Je kunt geen wijnstijl noemen die er niet geproduceerd wordt. Van spumanti tot recioti en passiti, zowel in rood als wit. 

Verdicchio 60%

De Verdicchio is een witte druivensoort die bijna uitsluitend wordt geteeld in de Marche-regio is uitgesproken gunstig. Invloed van zon, Apennijnen en koele zeewind vanuit Adriatische zee werken duidelijk in op het gemoed van de Verdicchio. Dat maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inlandse wijn van Italië. De druif groeit het best op gedraineerde, zanderige kalkbodem en groei snel.

De belangrijkste teeltgebieden zijn twee DOC’s: Verdicchio del Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Beide produceren wijn met een minimum van 85% Verdicchio druif en de resterende 15% door andere lokale witte druiven.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva wordt geproduceerd in de heuvels rond Jesi, in 21 gemeenten. Het DOC Castellig di Jesi in de provincie Ancona heeft de grootste omzet in volume. Het is daarmee de belangrijkste DOC in Le Marche. Het aanbod van Castelli di Jesi heeft de grootste verscheidenheid aan stijlen: de traditionele Classico (driekwart van de productie), de Superiore (half procent meer alcohol dan Classico) en Riserva (nog een half procent extra). In dit gebied bevindt zich ook de Nederlandse wijngaard Bastiano, een kleine biologische wijnboerderij gerund door een Nederlandse wijnboer.

De Verdicchio di Matelica Riserva omvat 6 gemeenten. Het DOC Verdicchio di Matelica is kleiner dan Castelli di Jesi. De bodems in de wijngaarden hebben een hoger mineraalgehalte en het klimaat is er koeler (mesoklimaat). Daardoor heeft de druif hier een extra pittige intensiteit.

De oogst vindt plaats tijdens de laatste dagen van september (op het gebied van Jesi) of in de eerste week van oktober (op het gebied van Matelica).

De Verdicchio werd oorspronkelijk op de markt gebracht om jong te drinken. De lichte, eenvoudige wijnen zijn niet op fust gelagerd en zijn op hun best binnen twee jaar vanaf oogst. Ze zijn helder geel van kleur, smaken delicaat en fris met een boeket van vers fruit en prettig frisse zuren.

Sinds de jaren negentig wordt er grotere zorg besteed aan de wijngaarden en de wijnmakerij en produceren de wijngaarden een hogere kwaliteit druiven. Dit levert een superieure kwaliteit Verdicchio op, met veel structuur, een goede zuurgraad en een hoog alcoholpercentage.

In deze tijd is tevens begonnen met houtlagering, met een complexe, elegante en volle wijn tot gevolg. De smaak van deze fustwijn wordt ondersteund naarmate hij veroudert. Deze wijn heeft minimaal 18 maanden houtlagering en kan ook flink wat ouderdom vergaren: 8 a 10 jaar rijping in de fles.

Er is een verschil in body en intensiteit tussen oudere en jongere wijnen. Waar de jongere wijnen fruitig zijn met frisse zuren, zijn de oudere wijnen voller en kruidiger van smaak, met sterkere aroma’s.

De Riserva van Castelli di Jesi heeft de neiging om meer body te tonen dan die van Matelica en is bitter met tonen van citrus en gedroogd fruit. De Riserva van Matelica is geuriger en fruitiger met een bloemige notensmaak.

 

Malvasia 20%

Binnen al de Italiaanse druivenrasbesprekingen hoort 'malvasia' eigenlijk niet echt thuis. Malvasia is an sich immers geen afzonderlijk ras maar wel een druivenfamilie. Er bestaan immers vele soorten malvasia - zowel blauwe als witte malvasia - die over de hele Italiaanse laars, in Spanje en zelfs in Griekenland verspreid zijn. Je mag gerust stellen dat malvasia het toonvoorbeeld is van hoe ingewikkeld de Italiaanse druivenwereld wel is. Laten we proberen van wat klaarheid in de chaos te scheppen...

Kleur van de schil: witte malvasia: groen-geel/goud-geel/rozig geel - blauwe malvasia: blauw/paars-blauw

Karakteristieken: witte malvasia: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn - blauwe malvasia: tanninerijk, krachtig, donker fruit

Wijnstijlen: witte malvasia: droog, zoet, stille wijn, schuimwijn - blauwe malvasia: droge rode wijn, stille wijn, schuimwijn

Bewaarkracht: witte malvasia: als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 15 jaar na oogstdatum - blauwe malvasia: als droge rode spumante geen bewaarkracht / als droge rode wijn 5 tot 10 jaar na oogstdatum

Trebbiano 20%

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.