Rosso Conero DOC Classico - 2018

  • 0910121
  • Rode wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 11,20

Dit product is momenteel niet meer voorradig!
Omschrijving
NaamRosso Conero DOC Classico - 2018
WijntypeRode wijn
RegioMarche Ancona
ProducentenLanari
WijndomeinLanari
Druivensoort100% Montepulciano d'Abruzzo
AppellatieD.O.C.
Jaargang2018
Bewaartijd4 à 6 jaar
Alcoholpercentage13,5%
Kleurintens robijnrode kleur
Schenktemperatuur16 à 18° C
ServeeradviesGebraden en gegrild rood vlees,
Gerijpte en harde kazen,
Pelswild,
Stoofpotjes

Montepulcianod'Abruzzo - voor 100% handgeplukte Montepulciano druiven, het delicate fruit wordt flink ondersteund door de fijne, elegante en evenwichtige tannine structuur. Het ontstelen en fermentatie met pelcontact gedurende 7 dagen, malolactische fermentatie gevolgd door een rijping van 12 maanden op cementen en inox vaten, 15% van de wijn rijpt op houten vaten.

Resultaat is een diepe robijnrode kleur met paarse hints, duidelijke aroma’s van rood fris fruit, saffraan en morellen en in de mond vol en soepel, met een rijke finale van rijp rood fruit.

 

Marche

Als je één streek uit Italië zou moeten knippen als meest typisch landschap voor het land, dan is het Marche wel, want alle mogelijke modellen van het hele land zitten erin verwerkt. De golvende Marcheheuvels zorgen in de zomer voor een kleurrijke lappendeken, gevormd door de grote variëteit aan landbouwgewassen die er geteeld worden. Deze zijn het resultaat van de gelijkaardige verscheidenheid in de bodem, het zachte mediterrane klimaat en de golvende topografie naar alle windstreken toe. 
De lange kust telt héél wat vissersdorpjes die er vooral schelp- en schaaldieren verhandelen. Volgens de antieke Romeinen ontstonden truffels als gevolg van de blikseminslagen. De edelste aller champignons is er nog steeds veelvuldig te vinden naargelang de seizoenen in verschillende kleuren en vormen: in oktober zien ze wit, in december zwart, in maart 'bianchetto' en in de zomer 'scorzone'.  
Wijn is misschien wel de oudste cultuur in Marche. Al van in het ijzertijdperk zijn souvenirs teruggevonden die wijzen op de aanwezigheid van vitis vinifera, de moeder aller wijndruivenfamilies. De oudste vondsten komen uit de regio die nu Piceno heet en onder die DOC-naam meer dan de helft van de streek beslaat.
In Marche overheersen de witte druivenrassen, met bovenaan de lijst de machtige verdicchio bianco. Verdicchio, die vooral rond Jesi en Matelica sublieme, complexe wijnen voortbrengt, kan zowel op inox als op eiken vaten verrukkelijke wijnen leveren. Getuige daarvan zijn de verschillende tre bicchieri..
De rode DOCG Conero is een klein subgebied binnen de grote Piceno-regio, als een amfitheater gelegen rond de hoofdstad Ancona. De basis is de druif montepulciano, die zowat langs heel centraal-oostelijk Italië de basis vormt van alle kwaliteitswijnen. 
Zowel qua druivensoorten als qua stijlen ziet het wijnlandschap in Marche er net als in de andere landbouwgewassen als een lappendeken uit. Je kunt geen wijnstijl noemen die er niet geproduceerd wordt. Van spumanti tot recioti en passiti, zowel in rood als wit. 

Montepulciano d'Abruzzo 100%

De Montepulciano druif levert het in de Abruzzo in Italië een droge, zachte rode wijn op, die licht tanninerijk, sappig en vriendelijk is. Afhankelijk van het wijnhuis en de maker zal een wijn van de Montelpuciano d'Abruzzo variëren van een goede wijn voor alledag tot een iets serieuzere wijn, met wat meer diepgang. De minimaal 2 jaar houtgerijpte wijnen (reserva) zijn erg aan te raden.

De top uit de streek Abruzzo qua rode wijnen komt uit de heuvels, de Colli Teramane. Naast de verplichte Montepulciano mag men er ook maximaal 10% Sangiovese aan toevoegen. Deze wijnen zijn voller en robuuster dan de gewone Montepulciano d'Abruzzo, zeker de riserva, welke minsten drie jaar oud moet zijn en minstens 12,5% alcohol moet bevatten. 

Montepulciano (deze druif, door geheel Midden en Zuid-Italië verbreide soort die voornamelijk in Abruzzo (maar ook in Le Marche) goede wijnen kan geven mits in handen van een goede wijnmaker, dan is het een zeer vlezige krachtige wijn met veel diepgang en een bijna zwarte kleur, er wordt hier ook een rosato van gemaakt met de naam Cerasuolo, meestal vrij donker gekleurd en stevig van smaak).

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.