Introductiebox Le Marche - 3 flessen

  • 3009300
  • Proefpakket 3 flessen

Aantal in doos: 3
Prijs per fles

€ 40,00€ 54,40

Omschrijving
NaamIntroductiebox Le Marche - 3 flessen
WijntypeProefpakket 3 flessen
RegioMarche Monte Conero
ProducentenDiversen
WijndomeinDiversen
DruivensoortMontepulciano,
Sangiovese,
Verdicchio
AppellatieDiversen
Jaargang2018
Bewaartijd2 à 3 jaar
AlcoholpercentageDiversen
KleurDiversen
SchenktemperatuurDiversen
ServeeradviesAperitief,
Gebakken en gegrilde vis,
Gebraden en gegrild rood vlees,
Gevogelte,
Konijn,
Lams- en schapenvlees ,
Pasta roomsaus,
Pizza,
Pluimwild,
Quiche,
Risotto of rijst,
Salades,
Schaal - en schelpdieren,
Soepen,
Stoofpotjes,
Vegetarische gerechten,
Voorgerechten

Introductiebox Le Marche bestaat uit 3 flessen:

Verdicchio Classico DOC - Le Vaglie
100 % Verdicchio, fermentatie gedurende 21 dagen op temperatuur gecontroleerde inox vaten (10-12°). Wordt door Burt Anderson (Best wines of Italy) aanzien als één van de beste wijnen van Italië.

Rosso Conero Classico - DOC - Lanari
100% Montepulciano, handgeplukte druiven, na een zachte persing gevolgd door een fermentatie op kleine 
temperatuur gecontroleerde inox vaten gedurende 15 à 20 dagen. Daarna 4 à 6 maanden rijping op fles. 
Deze rosso Conero heeft een intense robijnrode kleur, kruidige en met een aanhoudende aroma's van rijp fruit zoals kersen. Het is een krachtige, droge, volle wijn met een aangenaam vleugje van bittere amandelen, suggestie van gekookt fruit, zoethout en  tabak.   

Rosso Conero Riserva DOCG - Fibbio
100% speciaal geselecteerde met de hand geplukte Montepulciano druiven. Een fermentatie gedurende 25 à 30 dagen in T° gecontroleerde inox vaten. Vervolgens rijpt en verfijnt de wijn op droesem (bâtonnage) in nieuwe Frans eiken vaten gedurende 12 mnd., om daarna nog 12 mnd. te rijpen op fles. De kleur is robijnrood, heldere kleur met paarse reflecties.
In de neus, intense aroma's van kersen en een uitstekende fruitsensatie, complex, kruidig met hinten van vanille en kaneel. In de mond, is het een zachte warme wijn, met nobile tannines, droge, volle wijn met een intense smaak.      

 

Marche

Als je één streek uit Italië zou moeten knippen als meest typisch landschap voor het land, dan is het Marche wel, want alle mogelijke modellen van het hele land zitten erin verwerkt. De golvende Marcheheuvels zorgen in de zomer voor een kleurrijke lappendeken, gevormd door de grote variëteit aan landbouwgewassen die er geteeld worden. Deze zijn het resultaat van de gelijkaardige verscheidenheid in de bodem, het zachte mediterrane klimaat en de golvende topografie naar alle windstreken toe. 
De lange kust telt héél wat vissersdorpjes die er vooral schelp- en schaaldieren verhandelen. Volgens de antieke Romeinen ontstonden truffels als gevolg van de blikseminslagen. De edelste aller champignons is er nog steeds veelvuldig te vinden naargelang de seizoenen in verschillende kleuren en vormen: in oktober zien ze wit, in december zwart, in maart 'bianchetto' en in de zomer 'scorzone'.  
Wijn is misschien wel de oudste cultuur in Marche. Al van in het ijzertijdperk zijn souvenirs teruggevonden die wijzen op de aanwezigheid van vitis vinifera, de moeder aller wijndruivenfamilies. De oudste vondsten komen uit de regio die nu Piceno heet en onder die DOC-naam meer dan de helft van de streek beslaat.
In Marche overheersen de witte druivenrassen, met bovenaan de lijst de machtige verdicchio bianco. Verdicchio, die vooral rond Jesi en Matelica sublieme, complexe wijnen voortbrengt, kan zowel op inox als op eiken vaten verrukkelijke wijnen leveren. Getuige daarvan zijn de verschillende tre bicchieri..
De rode DOCG Conero is een klein subgebied binnen de grote Piceno-regio, als een amfitheater gelegen rond de hoofdstad Ancona. De basis is de druif montepulciano, die zowat langs heel centraal-oostelijk Italië de basis vormt van alle kwaliteitswijnen. 
Zowel qua druivensoorten als qua stijlen ziet het wijnlandschap in Marche er net als in de andere landbouwgewassen als een lappendeken uit. Je kunt geen wijnstijl noemen die er niet geproduceerd wordt. Van spumanti tot recioti en passiti, zowel in rood als wit. 

Montepulciano

Montepulciano is een blauw druivenras uit de Abruzzen. De druif is overal in de regio te vinden, maar levert de beste kwaliteit op in het heuvelachtig gebied rond Teramo in het noorden van de regio. Dat verklaart waarom dit gebied werd toebedeeld met een eigen DOCG: Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane.

Karakteristieken: medium tannine; licht bitter, strakke smaak, overwegend zwart fruit

Wijnstijlen: droge rode wijn

Bewaarkracht: de lichtere wijnen bewaren minimaal 5 jaar na oogstdatum, de beste, meest krachtige wijnen minimaal tot 12 jaar na oogstdatum

Sangiovese

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De wijn wordt gemaakt van de alom aanwezige Sangiovese-druif, die graag veel zon heeft en goed bestand is tegen grote temperatuur-schommelingen. Heeft een dikke pel aan de buitenkant maar is delicaat vanbinnen, langzame rijpingsperiode, maar moeilijk te temmen, Aroma's: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen.

Deze druif is bijna zeker van Toscaanse origine en is de meest geplante druif in Italië - met ongeveer 100.000 hectareproduceert ze 10% van alle wijn in het land. In 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. 

Anderen beweren meer poëtisch - maar niet noodzakelijk minder juist - dat de naam is afgeleid van het Latijnse sanguis Iovis, wat bloed van Jupiter betekent.

De grootste verschillen bestaan er tussen Sangiovese Grosso en Sangiovese Piccolo, waarbij de adjectieven vooral verwijzen naar de grootte van de druif.
In de wijngaarden van vandaag bestaan er in ieder geval heel wat subvariëteiten en clonen met zeer verschillende gedragspatronen wat betreft productie volume, hoewel de bodems, blootstelling, hoogtes, beschikbaarheid van water en groeimethoden ook een belangrijke rol spelen. 

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Afhankelijk van de terroire, regio en klimaatomstandigheden. 

Brunello di Montalcino 
De hoogste expressie van Sangiovese is afkomstig van de donkere Sangiovese Grosso kloon, het toont een prachtige rijke wijn met innerlijke kracht en complexiteit en met aroma’s van bosfruit, kersen en kruiden. Brunello komt op de markt vijf jaar na de oogst, 3 jaar rijping op eiken vaten en 2 jaar rijping op fles, en de Riserva vereist een extra jaar van kelder veroudering. 
Rosso di Montalcino is een minder strakke wijn, 6 maanden op eiken vaten en 6 maanden rijping op fles. Het grondgebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk microklimaat afgeschermd door de berg Monte Amiata.

Vino Nobile di Montepulciano 
Ooit de edelste van alle Toscaanse wijnen, de Vino Nobile is gemaakt met de Prugnolo Gentile kloon. De wijn is minimaal 70% Sangiovese, met lokale druiven Canaiolo Nero en Mammolo. Deze regio biedt ook een basiswijn, de Rosso di Montepulciano, en een top-shelf wijn, de Riserva. De wijnen tonen donkere, aardse kenmerken, vaak met subtiele ondertonen van gedroogde kruiden of blauwe bloemen. 

Chianti Classico
Deze niet aan zee grenzende wijnzone is de traditionele oorsprong van de Sangiovese en heeft de grootste invloed gehad op de stilistische evolutie. De wijn moet ten minste uit 80% Sangiovese bestaan en wijnboeren kunnen inheemse druiven toevoegen (Canaiolo en Colorino) of internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon of Merlot). Er is een groeiende beweging voor de productie van Chianti Classico (en de Riserva versie) als 100% Sangiovese.

Morellino di Scansano
Snel groeiend in populariteit, is deze opkomende wijnzone gelegen rond het pittoreske dorp Scansano in Maremma. Morellino is de lokale naam voor Sangiovese en de voorschriften voor wijnproductie vereisen dat het druivenras bestaat uit ten minste 85% Sangiovese. De wijn heeft geen behoefte aan veroudering op hout en dit helpt de wijn om zijn frisse, verse, fruitige karakteristieken te behouden.

Kust Toscane 
Met Sangiovese expressies in de Montecucco en de Maremma subzones biedt kust Toscane rijke, zonovergoten expressies van de druif. In de neus noties van zwarte bessen en aardbei, en in de mond heldere kersensmaken.

Verdicchio

De Verdicchio is een witte druivensoort die bijna uitsluitend wordt geteeld in de Marche-regio is uitgesproken gunstig. Invloed van zon, Apennijnen en koele zeewind vanuit Adriatische zee werken duidelijk in op het gemoed van de Verdicchio. Dat maakt de Verdicchio de meest karaktervolle inlandse wijn van Italië. De druif groeit het best op gedraineerde, zanderige kalkbodem en groei snel.

De belangrijkste teeltgebieden zijn twee DOC’s: Verdicchio del Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Beide produceren wijn met een minimum van 85% Verdicchio druif en de resterende 15% door andere lokale witte druiven.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva wordt geproduceerd in de heuvels rond Jesi, in 21 gemeenten. Het DOC Castellig di Jesi in de provincie Ancona heeft de grootste omzet in volume. Het is daarmee de belangrijkste DOC in Le Marche. Het aanbod van Castelli di Jesi heeft de grootste verscheidenheid aan stijlen: de traditionele Classico (driekwart van de productie), de Superiore (half procent meer alcohol dan Classico) en Riserva (nog een half procent extra). In dit gebied bevindt zich ook de Nederlandse wijngaard Bastiano, een kleine biologische wijnboerderij gerund door een Nederlandse wijnboer.

De Verdicchio di Matelica Riserva omvat 6 gemeenten. Het DOC Verdicchio di Matelica is kleiner dan Castelli di Jesi. De bodems in de wijngaarden hebben een hoger mineraalgehalte en het klimaat is er koeler (mesoklimaat). Daardoor heeft de druif hier een extra pittige intensiteit.

De oogst vindt plaats tijdens de laatste dagen van september (op het gebied van Jesi) of in de eerste week van oktober (op het gebied van Matelica).

De Verdicchio werd oorspronkelijk op de markt gebracht om jong te drinken. De lichte, eenvoudige wijnen zijn niet op fust gelagerd en zijn op hun best binnen twee jaar vanaf oogst. Ze zijn helder geel van kleur, smaken delicaat en fris met een boeket van vers fruit en prettig frisse zuren.

Sinds de jaren negentig wordt er grotere zorg besteed aan de wijngaarden en de wijnmakerij en produceren de wijngaarden een hogere kwaliteit druiven. Dit levert een superieure kwaliteit Verdicchio op, met veel structuur, een goede zuurgraad en een hoog alcoholpercentage.

In deze tijd is tevens begonnen met houtlagering, met een complexe, elegante en volle wijn tot gevolg. De smaak van deze fustwijn wordt ondersteund naarmate hij veroudert. Deze wijn heeft minimaal 18 maanden houtlagering en kan ook flink wat ouderdom vergaren: 8 a 10 jaar rijping in de fles.

Er is een verschil in body en intensiteit tussen oudere en jongere wijnen. Waar de jongere wijnen fruitig zijn met frisse zuren, zijn de oudere wijnen voller en kruidiger van smaak, met sterkere aroma’s.

De Riserva van Castelli di Jesi heeft de neiging om meer body te tonen dan die van Matelica en is bitter met tonen van citrus en gedroogd fruit. De Riserva van Matelica is geuriger en fruitiger met een bloemige notensmaak.

 

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.