Rosato Piemonte - Capriccio IGT 2019

  • 1112239
  • Rosé wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 11,70

Dit product is maar beperkt voorradig!
Omschrijving
NaamRosato Piemonte - Capriccio IGT 2019
WijntypeRosé wijn
RegioPiemonte Barolo
ProducentenVite Colte
WijndomeinVite Colte
Druivensoort50% Barbera,
50% Pinot Grigio
AppellatieD.O.C.
Jaargang2019
Bewaartijd1 à 2 jaar
Alcoholpercentage12,5%
Kleurzachtroze en helder
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Fijne vleeswaren,
Gefrituurde of gegrilde groenten,
Gerookte vis,
Gevogelte,
Pizza,
Pluimwild,
Quiche,
Risotto of rijst,
Salades,
Soepen,
Vegetarische gerechten,
Voorgerechten

 

 
 

Piemonte

Piëmont, wat letterlijk « land aan de voet van de bergen » betekent, wordt langs de Italiaans-Franse grens omringd en beschermd door de Alpen. In het zuidenreiken zij de hand naar de Apennijnen.
Het gebied lijkt wel een gigantisch amfitheater, enerzijds beschermd tegen de koude en regen uit het noorden en het westen, en anderzijds de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Die bescherming zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.
Naast de wijn is ook de grappaproductie een van de belangrijkste van Italië. Een andere pijler waarop de welstand van Piemonte steunt, is toerisme. Toerisme is in Piemonte niet weg te denken, want het is van in de oudheid een kruispunt van culturen en volkeren. 
Wie echter de moeite doet om vooral in de vroege winter naar Alba, Asti of Monferrato af te zakken, die vindt er truffel van in de lokale typische fonduebereidingen tot in de alomtegenwoordige risotto. Maar geen nood voor de lokale kok(kin) als er geen truffel te krijgen is, want de natuurlijke rijkdom puilt uit van aroma's en smaken. En dat toont die kok(kin) dan ook, bijvoorbeeld in de bollito, de fritto misto en de brodo, drie lokale recepturen waar nagenoeg alles wat het veld maar biedt, in te vinden is én met een flinke portie look, want in de hele streek van Piemonte komt niets op tafel zonder look erin. Dat is gezond, zo luidt het. 
Vele wijnnamen van nu zijn al eeuwen beroemd om hun specifieke karakter en rijke, brede textuur. Een ander specifiek kenmerk van de Piemontese wijnen is hun grote verscheidenheid aan stijlen en druiven. Vandaar het grote getal aan DOCG's (8) en DOC's (44). Eigenaardig genoeg zijn er tot op vandaag geen IGT-wijnen bekend. Dat betekent dat Piemonte procentueel het grootste aantal én het grootste volume aan kwaliteitswijnen produceert, tot 60% van de opbrengst, wat enorm is voor Italië én voor de hele EU. Als het seizoen meezit, kunnen grote nebbiolo's tientallen jaren bewaren. Op één na steunen alle DOCG's in Piemonte op nebbiolo: de keizerlijke Barolo, de koninklijke Barbaresco. Nebbiolo heeft twee kleine broertjes: de nukkige barbera en de fruitige dolcetto. Beide staan immers graag samen met nebbiolo in dezelfde wijngaarden en houden van dezelfde terroir.

Barbera 50%

Het werd tot voor kort algemeen aangenomen dat dit ras ontstaan was in de heuvels van Monferrato, dat midden in de regio Piëmont ligt. Maar inmiddels zijn er sterke aanwijzigingen dat de druif afkomstig is uit de streek rondom Asti, waar deze druif aan het einde van de 18e eeuw wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. 

Het is een blauwe druivensoort die probleemloos op allerlei bodemsoorten gedijt en een royaal volume per hectare kan leveren tot wel 70 hectoliter per hectare. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine-gehalte.

De Barbera d'Asti en de Barbera Monferrato Superiore hebben de DOCG status terwijl de Barbera d'Alba en de Barbera Monferrato beiden de DOC status hebben.

Hoge opbrengsten genereren heel lichte en dunne wijnen, maar wordt de opbrengst laag gehouden dan worden kostbare wijnen gemaakt die door hun lageren op eikenhouten vaten, jaren bewaard kunnen worden.

Pinot Grigio 50%

Pinot grigio is een internationaal wit druivenras, dat ook in Italië hoge toppen scheert. In Friuli, bijvoorbeeld, is pinot grigio veruit het meest aangeplante witte druivenras. Vooral Friuli Grave in het binnenland van de regio is een reusachtige productiemachine voor pinot grigiowijnen. Veel van deze wijnen zijn, wanneer ze tenminste voldoende droog gevinifieerd worden, aangenaam om drinken.

Ook in Veneto is pinot grigio een populair ras met een zeer ruime aanplant. De helft ervan wordt gebruikt voor appellatiewijnen. In Lombardije staat pinot grigio veel aangeplant in het uiterste zuidwesten van de regio – waar de DOC Oltrepò Pavese goede wijnen voortbrengt – en ten westen van het Iseomeer.

Ook in Zuid-Tirol vind je pinot grigio – samen met pinot bianco – terug. Het succes van de twee pinots is verrassend, ze leveren hier een wijnstijl op die je niet snel ergens anders ter wereld tegenkomt. De gemiddelde pinot grigio uit deze contreien is met weinig internationale stalgenoten te vergelijken, de druif komt hier immers veel eleganter, droger en strakker voor de dag.

Daarnaast vind je pinot grigio ook in Valle d’Aosta, Trentino, Toscane en Molise.

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.