Bianco IGT Le Due Arbie - 2019

  • 1511086
  • Witte wijn

Aantal in doos: 6
Prijs per fles

€ 14,00

Dit product is momenteel niet meer voorradig!
Omschrijving
NaamBianco IGT Le Due Arbie - 2019
WijntypeWitte wijn
RegioToscana Poggibonsi
ProducentenLe Due Arbie
WijndomeinLe Due Arbie
Druivensoort60% Trebbiano Toscano,
20% Sauvignon Blanc,
10% Chardonnay,
10% Malvasia
AppellatieI.G.T.
Jaargang2019
Bewaartijd2 à 3 jaar
Alcoholpercentage13%
Kleurlicht strogeel
Schenktemperatuur8 à 10° C
ServeeradviesAperitief,
Gebakken en gegrilde vis,
Gepocheerde vis,
Koud buffet van vis,
Quiche,
Rauwe vis,
Risotto of rijst,
Soepen,
Vegetarische gerechten,
Verse en zachte kazen,
Voorgerechten

Het domein Le Due Arbie is gelegen op het grondgebied van Poggibonsi, in het hart van Toscana. Naast deze prachtige agriturismo heeft men ook de wijngaarden waar men uitstekende Sangiovese en Trebbiano Toscana wijnen produceert.
Onder ander deze Bianco, gemaakt van de druiven Trebbiano Toscana 60%, Malvasia 10%, Sauvignon 20% en 10% Chardonnay. Handgeplukt, zachte persing, na fermentatie en rijping op inox vaten en daarna rijping op fles.

Toscana

Toscane is gewoonweg waanzinnig mooi met een mix van wijngaarden en olijfbomen.
Dankzij de Medici's heeft de Renaissance in Toscane misschien wel haar meest authentieke weerspiegeling bereikt, een elegantie zonder weerga uitstralend in steden als Firenze, Siena, Lucca en Pisa.
In tegenstelling tot die rijkdom is de keuken van Toscane 'simpel'. Die eenvoud is echter bijzonder rijk aan smaak en bijna sensueel door haar puurheid en intensiteit aan smaak.
Cultuurfanaten lopen met de mond open de geboorte van Venus van Botticelli te bewonderen, in de wereldberoemde Galleria degli Uffizi in Firenze. Aanhangers van eigentijdse kunst zoeken verwoed naar het 'laboratorio di scultura' in Carrara en de vele collecties in private villa's.
Natuurfreaks verdwalen gewild in een van de 120 beschermde natuurparken. Kusttoeristen en zonnekloppers trekken Napoleon achterna op Elba, in de Toscaanse archipel, of zoeken er naar toermalijn en pyriet. 
Wijnliefhebbers hebben het moeilijker dan iedereen, want waar kies je nu voor in Toscane? Grandeur? Finesse? Decadentie? Of de devote bedwelming van een Vin Santo? Niet minder dan veertien wijnroutes lopen door Toscane, het bruisend wijnhart van Italië. 
Nagenoeg alles wat rode wijn is in Toscane, heeft een relatie met de sangiovese. Soms de piccolo-kloon, soms de grosso-versie. Andere lokale druiven vullen slechts een aanvullende taak in, terwijl internationale druiven er hun eigen wereld zijn gaan creëren. Enkele Bordelese, Bourgondische en Rhônesoorten hebben zich hier en daar goed genesteld en maken er ook nu nog wijnen van fabuleus niveau. Maar sangiovese-wijnen zijn grootser dan ooit, eleganter dan ooit en fijner dan ooit!
De Chianti (Classico), met zijn beroemde heuvels in het hart van Toscane, is uiteraard ook vandaag de dag nog steeds een zeer belangrijk gegeven in de streek, naast andere zeer grote wijnen als Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Al deze wijnen worden gemaakt van de blauwe Sangiovese-druif. Voor wit zijn Vernaccia en Vermentino belangrijk. Ook de bijzondere Vin Santo, gemaakt van deels ingedroogde druiven, is zeker het vermelden waard.

Trebbiano Toscano 60%

Trebbiano toscano (procanico genoemd in Umbrië en ugni blanc in Frankrijk) is een autochtoon wit druivenras uit Toscane. Over het algemeen verdwijnt deze druif in anonieme blends zonder veel karakter. Zelfs de betere wijnen zijn licht, fris en eerder neutraal te noemen, wat te wijten is aan de (te) hoge productiviteit van het ras. Kwalitatief de belangrijkste bestaansreden van trebbiano toscano ligt in de zoete Vin Santowijnen. De hoge aciditeit van het ras vormt een perfect evenwicht met het zoete van de restsuiker. 

Trebbiano toscano is in Italië in onbruik geraakt ten voordele van interessantere variëteiten. De voornaamste reden hiervoor is waarschijnlijk het feit dat de druif niet meer verplicht deel moet uitmaken van de blend voor de productie van Chiantiwijnen. Nochtans is trebbianco toscane het tweede meest aangeplante witte ras in heel Italië, na de catarrattodruif. Ondanks de naam van de druif staat het merendeel van de aanplant buiten Toscane. Zo vind je deze druif in de Marken, Molise, Lazio, Umbrië en Abruzzo.

In de Abruzzen is Trebbiano toscano een wit druivenras dat zowel wat van bombino bianco als van trebbiano d’abruzzo wegheeft. De beste wijnen (het product van heel lage rendementen en voldoende rijp fruit) bieden sappig fruit en een goede structuur, maar je kan evengoed een dunne, nietszeggende wijn hebben die je nog niet voor je saus zou willen gebruiken.

Sauvignon Blanc 20%

De sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een frisse afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar SpanjeNoord-ItaliëNieuw-ZeelandChili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.


Chardonnay 10%

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

Malvasia 10%

Binnen al de Italiaanse druivenrasbesprekingen hoort 'malvasia' eigenlijk niet echt thuis. Malvasia is an sich immers geen afzonderlijk ras maar wel een druivenfamilie. Er bestaan immers vele soorten malvasia - zowel blauwe als witte malvasia - die over de hele Italiaanse laars, in Spanje en zelfs in Griekenland verspreid zijn. Je mag gerust stellen dat malvasia het toonvoorbeeld is van hoe ingewikkeld de Italiaanse druivenwereld wel is. Laten we proberen van wat klaarheid in de chaos te scheppen...

Kleur van de schil: witte malvasia: groen-geel/goud-geel/rozig geel - blauwe malvasia: blauw/paars-blauw

Karakteristieken: witte malvasia: vrij neutrale smaak, krachtig, vol, tikkeltje restsuiker, perfect voor zoete wijn - blauwe malvasia: tanninerijk, krachtig, donker fruit

Wijnstijlen: witte malvasia: droog, zoet, stille wijn, schuimwijn - blauwe malvasia: droge rode wijn, stille wijn, schuimwijn

Bewaarkracht: witte malvasia: als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 15 jaar na oogstdatum - blauwe malvasia: als droge rode spumante geen bewaarkracht / als droge rode wijn 5 tot 10 jaar na oogstdatum

Bekijk de reviews

Binnenkort zal u hier de reviews over deze wijn kunnen raadplegen.